Proiectul de lege inițiat, printre alții, și de liderul PSD, Marcel Ciolacu, prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) a fost adoptat marți de Senat.

Au fos 64 de voturi "pentru", zece "contra" și 12 abțineri.

Pe 13 aprilie, într-un mesaj pe Facebook, Ciolacu anunța că prin acest proiect PSD "protejează produsele tradiționale românești".

"Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse", a scris acesta.

Potrivit proiectului, care urmează să fie adoptat acum și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, dispozițiile legii ar urma să se aplice tuturor operatorilor economici care produc, prepară și comercializează în România produsele prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale către populație.

De asemenea, "indicarea informațiilor privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, comercializate prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, se face astfel încât informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar".

Pentru corecta informare a consumatorilor și pentru a le da acestora posibilitatea să afle informații clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi provenite din spațiul Uniunii Europene, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, ușor accesibil, lângă standul separat prevazut la art.2, informația că produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

Afișarea informației va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă față de culoarea de fond a panoului. Suportul sau panoul pe care se face afișarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.

Încălcarea prevederilor va reprezenta contravenție și ar urma să se sancționeze cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei. 

La dezbaterile din Senat, Claudiu Târziu de la AUR a spus că este doar începutul până când UE ne va obliga să mâncăm insecte, în timp ce un senator USR i-a transmis că, în aceste condiții, ar trebuie să se ferească și de mierea de albine, care "am auzit că e făcută tot de niște insecte".