Producătorii de cereale din România și Bulgaria protestează față de importul de cereale din Ucraina. Premierul polonez a criticat UE pentru că, aparent, nu și-a îndeplinit promisiunea de a trimite cerealele din Ucraina în Africa și Orientul Mijlociu.

Asociația Forța Fermierilor, protest la Bruxelles

O delegație a Asociației Forța Fermierilor atrage miercuri un semnal de alarmă în fața Comisiei Europene și Parlamentului European cu privire la situația în care se află reprezentanții sectorului agroalimentar din România. Delegația afișează un banner în fața Comisiei Europene pe care este scris mesajul: "Fermierii români merită respect!"


Joi are loc o întrunire tehnică la nivel de Comisie Europeană pentru a discuta recalcularea ajutorului din fonduri europene pe care urmează să-l primească România.

Inițial, dintr-un buget de 56 de milioane de euro, Polonia a primit 30 de milioane, Bulgaria - 16 și România - 10, sume ce i-au nemulțumit pe fermierii din cele trei state membre.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis săptămâna trecută că vor fi crescute fondurile pentru fermierii din statele aflate în prima linie a culoarelor de solidaritate.

Blocaj la granița româno-bulgară

Producătorii bulgari de cereale încep miercuri un blocaj de trei zile la granița cu România. Ei cer ca Bulgaria să impună veto cu privire la importul liber de cereale din Ucraina, scrie Mediapool.

Comisia Europeană a confirmat oficial că în Bulgaria, România și Polonia se importă cereale din Ucraina, dar pentru asta Bruxelles-ul a acordat subvenții suplimentare - 56 de milioane de euro în total pentru cele trei țări. Ajutorul pentru Bulgaria este de 16 milioane de euro (32 milioane de leva).

"Protestul va fi în patru puncte din țară - Vidin, Ruse, Kardam și Silistra. În același timp, pe autostrăzi și pe drumurile principale vor fi prezente doar utilaje agricole, fără a bloca traficul. Vrem să fie limitat importul necontrolat de produse agricole din Ucraina. Noi nu cunoaștem proveniența producției, cu ce produse de protecție a plantelor au fost tratate culturile", a spus președintele asociației de la Vidin, Zechko Andreinski.

La protestul de la Vidin vor fi prezenți reprezentanți din orașele Montana, Vrața, Plevna și Pazardjik. Punctul de întâlnire este la intrarea în Vidin, la 29 martie, miercuri, la ora 9:00, unde va avea loc o întâlnire cu presa. Drumul ar urma să fie închis timp de aproximativ o oră.

Este de așteptat ca ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, precum și președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, Kostadin Kostadinov, să participe la întâlnire.

Protestul va fi susținut și de agricultori din România, precum și de fermieri din toate sectoarele agriculturii, a adăugat Zechko Andreinski.

Între timp, într-o declarație dată publicității marți, producătorii de cereale au cerut instituțiilor statului reprezentate de președintele bulgar, Rumen Radev, ministrul economiei, Nikola Stoianov, și ministrul agriculturii, Iavor Ghecev să protejeze agricultura autohtonă de "importurile intensive ucrainene" și să se opună prelungirii implementării importului scutit de taxe vamale din Ucraina în UE.

Încă de săptămâna trecută, când au fost anunțate pentru prima dată protestele, președintele Rumen Radev a dat asigurări de la Bruxelles că UE va acorda asistență financiară producătorilor agricoli din țările din proximitatea Ucrainei care au avut de suferit din cauza "coridoarelor de solidaritate" pentru exportul de cereale ucrainene.

Polonia va aborda problemele legate de exporturile de cereale ucrainene, spune premierul

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat UE pentru că, aparent, nu și-a îndeplinit promisiunea de a trimite cereale importate din Ucraina în țările din Orientul Mijlociu și Africa, scrie The First News.

Unele dintre exporturile de cereale rămân în țările vecine cu Ucraina, inclusiv în Polonia, iar fermierii s-au plâns că au probleme în a-și vinde propriile cereale din cauza depozitelor pline.

Vorbind la o conferință de presă comună cu omologul său român Nicoale Ciucă, la București, marți, după discuțiile interguvernamentale polono-române, Morawiecki a spus că, la ultima ședință a Consiliului European, Polonia și România și-au împărtășit preocupările legate de problema cerealelor ucrainene care sosesc în partea de est a UE.

"Și aici vorbim pe o singură voce: aceste cereale, așa cum a promis Comisia Europeană, ar fi trebuit să meargă în Africa și în Orientul Mijlociu”, a spus el. "Între timp, deficiențele de procedură și întârzierile din anumite zone au dus la situația în care o parte din aceste cereale și alte produse agricole au rămas (în partea de Est a Europei - PAP), conducând astfel la scăderea prețurilor pentru fermieri.

"Nu putem accepta o astfel de acțiune, o astfel de procedură, astfel de tranzacții economice. Prin urmare, în următoarele zile și săptămâni, Polonia va face totul pentru a aborda această problemă în mod corect", a adăugat el.

Sursa: RADOR