Zeci de camioane, autovehicule ale unor firme de transport, dar și utilaje agricole participă, vineri, pentru a treia zi consecutiv, la un protest care are loc pe șoseaua de centură a Capitalei, dar și în mai multe județe.

UPDATE

Premierul Ciolacu a terminat consultările cu protestatarii, iar Guvernul a infromat că în cadrul discuțiilor au fost analizate problemele semnalate de reprezentanții celor două sectoare de activitate, soluțiile legale în acord cu normele la nivel european, precum și modalitatea de aprobare a acestora.

”V-am invitat la discuții pentru că doar prin dialog și stând împreună la aceeași masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-ați ridicat. Și noi, la Guvern, și dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluțiile potrivite, corecte și aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanțele, trebuie să găsim soluțiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toți cei care cunosc în detaliu fiecare nemulțumire semnalată”, a afirmat Ciolacu.

A fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele și instituțiile cu atribuții în soluționarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

Luni se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa și reprezentanții ministerelor cu atribuții în domeniu. Marți va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanților ministerelor cu atribuții în domeniu, iar miercuri va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto.

Dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea implica modificări legislative, astfel încât să fie pregătite, agreate și avizate proiectele de acte normative într-un timp cât mai scurt.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, și reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului.

De asemenea, la consultări au participat prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, și reprezentanți ai Prefecturii Capitalei.

La dialog, din partea transportatorilor și fermierilor au participat: Șerbănescu Constantin, Cercel Ionuț-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruș Dănuț, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.

+++

Biroul de presă al Guvernului a transmis că premierul Marcel Ciolacu va avea vineri, începând cu ora 15.00, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor. 

"Întâlnirea continuă dialogul început în cursul zilei de ieri de reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și cei ai transportatorilor, în care au fost analizate problemele semnalate în domeniul transporturilor și soluțiile aplicabile de răspuns", a spus Guvernul în anunțul dat presei.

+++

Transportatorii continuă protestele demarate miercuri, iar în acest moment se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumați, a declarat vineri, pentru Agerpres, Alex Perțea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest.

"Suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca și locație nu suntem foarte hotărâți care este direcția din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumați, chiar la intrare, pe centură", a spus Alex Perțea.

Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menționat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcție și că "există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens".

”Săptămâna viitoare vom încerca să depunem o autorizație, să vedem ce va spune Primăria, dacă ne-ar lăsa în Piața Victoriei sau nu. Am vrea să organizăm un protest pe o perioadă de mai multe zile, vrem să fim auziți”, a declarat pentru News.ro un reprezentant al transportatorilor.

La rândul său, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Națională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor - AFF), își exprimă solidaritatea cu membrii fermieri care protestează în mai multe județe și la intrarea în București.

Organizațiile Membre AAC vor participa la întâlnirea de la Ministerul Agriculturii, de luni, 15 ianuarie, de la care așteaptă "soluții concrete și termene pentru rezolvarea punctuală a problemelor de pe lista de revendicări".

”În lipsa unor asumări clare și a unor acțiuni concrete ca urmare a ședinței, AAC va solicita săptămâna viitoare autorizarea unui protest cu tehnică agricolă la București, în Piața Victoriei, dar și la nivel nivelul fiecărui județ. Avem încredere că acțiunea noastră nu va fi împiedicată de chestiuni birocratice și că autorizarea protestului va fi făcută în regim de urgență", susține Forța Fermierilor., făcând un apel public ca mișcarea fermierilor să nu fie folosită în scop electoral, iar protestul să nu fie politizat în niciun fel. 

Primarul general aș Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri, la Digi24, că nu există în acest moment vreo cerere din partea transportatorilor și fermierilor pentru autorizarea protestului.

"Din momentul când vom avea o cerere vom întruni o comisie, jandarmi, polițiști, poliție rutieră și o să fie invitați și reprezentanți ai celor care fac cererea. Nu sunt motive ca un astfel de protest să fie respins, în condițiile în care nu e paralizată activitatea în București. Nu o să aprobăm niciodată blocarea Pieței Universității să nu se mai treacă pe acolo. O să aprobăm o formă de protest care să nu stânjenească activitatea curentă a bucureștenilor", a spus Nicușor Dan. 

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că a fost și "puțină tensiune", însă polițiștii și jandarmii au fost în control, iar lucrurile s-au desfășurat "în ordine".

"Lucrurile s-au desfășurat, e adevărat, cu puțină tensiune, dar totuși în ordine, cu calm, sub control, a fost un dialog civilizat acolo unde s-a mai angajat dialogul între protestatari și reprezentanții Poliției, Jandarmeriei și eu am încredere că vom depăși cu toții cu bine, cu civilitate acest moment", a afirmat Predoiu, într-o declarație acordată presei la Romexpo, relatează Agerpres.

"Sunt în continuare filtre la intrările în Capitală pentru că sunt necesare pentru a depăși această situație în care există acest protest, față de motivațiile cărora noi, Poliție, Jandarmerie, nu interferăm în niciun fel, noi suntem preocupați doar să facem legea respectată. Sunt convins că și dânșii au înțeles acest lucru și, atâta vreme cât regulile se respectă, toată lumea își poate manifesta opiniile și exercita drepturile. Asta înseamnă democrație - legi", a transmis Cătălin Predoiu.