PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România "trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră".

"Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană", au transmis social-democrații printr-un comunicat de presă.

PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii.

Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie.

"O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE", conchide partidul.

Reamintim că importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra prețurilor, a declarat vineri noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus. Tranzitul cerealelor ucrainene va fi în continuare permis prin Polonia și "va fi monitorizat îndeaproape", a mai spus ministrul polonez.

VIDEO Fermieri: Nu așteptăm nimic de la guvernanți / Scumpiri ilogice la derivatele din cereale

Mai mult pe EurActiv »