PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina.

PSD invocă din nou modelul Poloniei și, recent, al Ungariei în acest sens.

"O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia", au transmis social-democrații într-un comunicat de presă.

PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate.

În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.

Reamintim că PSD solicita Ministerului Afacerilor Externe pe data de 11 aprilie să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia.

Tot pe 11 aprilie, EURACTIV România a solicitat un punct de vedere de la MAE pe acest subiect, însă până la ora transmiterii acestei știri, diplomația română nu a oferit niciun răspuns.

+++

După noul anunț al PSD, eurodeputatul Dacian Cioloș, fost Comisar european pentru agricultură, a transmis că, "în loc să își trimită scrisori sie însuși, Ciolacu ar face bine să caute un nou ministru”.

”Marcel Ciolacu e în opoziție cu el însuși. Președintele PSD Ciolacu îi trimite o scrisoare co-premierului Ciolacu de la coaliția de guvernare, cerând ca Guvernul să ia măsuri urgente pentru a ajuta fermierii pe care ministrul pus de Ciolacu la Agricultură i-a lăsat baltă.

Din păcate pentru fermierii și cetățenii români, acesta este modul ipocrit în care șeful PSD tratează probleme grave ale României, doar ca să nu piardă capital electoral. De fapt, lipsa de soluții reale pentru agricultorii români își are originea în numirea domnului Daea la Minister și apoi în încăpățânarea cu care Marcel Ciolacu îl ține în funcție, în ciuda tuturor dovezilor de incompetență. 

Criza cerealelor este o problemă complexă pentru a cărei rezolvare un ministru al Agriculturii ar trebui să lucreze cu fermierii români, să vorbească cu traderii, să aibă contacte la nivel european și internațional și o înțelegere a mecanismelor UE, să le explice ucrainenilor care sunt limitele tranzitului pe teritoriul național și să fie capabil să propună și să susțină soluții. 

Așa că Marcel Ciolacu, în loc să își trimită scrisori sie însuși, ar face bine să caute rapid un nou ministru, de data asta competent. Și să clarifice dacă pe această speță, dar și pe altele din ultimele săptămâni, PSD-ul pe care-l conduce e în opoziție sau la guvernare. Cred că acest lucru nu-i e clar nici dumnealui, cu atât mai puțin nouă, celor care urmărim din afară cum funcționează sau nu funcționează coaliția de guvernare. Iar victime sunt cetățenii români care așteaptă soluții și nu contorsiuni politice”, a transmis Dacian Cioloș.

Europarlamentarul român s-a întâlnit marți cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre cum pot fi folosite în sprijinul fermierilor europeni și ucraineni toate pârghiile instituționale și legale pe care UE le are la dispoziție.

"Este important ca, la cel mai înalt nivel, Parlamentul European să ceară Comisiei Europene să pună în aplicare, pe termen scurt și mediu, măsuri care să meargă dincolo de despăgubirile financiare, prea puține și venite prea târziu. 

Soluții există, fie că vorbim de modalități de a ne asigura că cerealele exportate de Ucraina nu sunt descărcate decât acolo de unde pleacă la export extracomunitar sau în statele membre unde chiar este nevoie de ele, evitând statele UE de la frontiera cu Ucraina unde piețele sunt perturbate, fie că vorbim de certificate de calitate. Lipsa de acțiune a Comisiei Europene împinge unele state membre spre acțiuni unilaterale de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina și, chiar mai grav, alimentează discursurile populiste și antieuropene ale celor care cântă partitura Rusiei", explică Dacian Cioloș.

Politica agricolă comună și provocările fără precedent ale pieței agro-alimentare

Mai mult pe EurActiv »