Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri un program de finanțare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi. el precizând că AFM pune la dispoziție pentru început 500 de milioane de lei.

Ministrul Mediului a declarat într-o conferință de presă despre sobele care funcționează cu lemn, care participă pe de o parte la presiunea pe care o punem în fiecare an pe fondul forestier și sunt responsabile pentru o cantitate însemnată de poluanți, fie că vorbim de oxizi de azot, fie că vorbim de particule pm II, poluanți cu care ne confruntăm în fiecare an și mai ales în sezonul rece.

”Din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice pe care le avem 3,5 milioane dintre acestea se încălzesc cu lemn de foc. De asemenea, o particularitate a României este că avem astfel de sobe pe lemn chiar și în Capitală. Probabil că nu sunt multe capitale în Uniunea Europeană unde cartiere întregi folosesc o astfel de metodă de a se încălzi în sezonul rece”, a spus ministrul, citat de News.ro.

Mircea Fechet a arătat că ”problema nu e reprezentată de tipul de încălzire, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă, este folosit în foarte multe alte țări pentru încălzire și nici nu-și propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunități dependente de lemn de foc, în comunitățile aflate în vecinătatea pădurilor, unde nu există vreun motiv să treci pe un alt tip de încălzire deocamdată”.

Acesta a precizat că este vorba de randamentul extrem de scăzut al acestora, pentru că din discuțiile pe care le-a avut cu specialiștii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30 %, între 20 și 40 %.

Fechet a precizat că Ghidul acestui program va fi lansat astăzi în consultare publică și așteaptă cu mare interes contribuția comercianților a instalatorilor de astfel de echipamente, a primăriilor din țară și a oricărui specialiști care pot da un feedback.

”Cu alte cuvinte, 30 % dintr-un buștean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum și în poluare. Din acest motiv există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generație foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier. Nu puteam să rămânem fără acțiune în fața acestor cifre și din acest motiv pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanțare care își propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80 %”, a anunțat ministrul Mediului.

Potrivit lui Fechet, programul se va desfășura online, pe o platformă informatică dedicată și condițiile pe care cetățenii trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibili în acest program, respectiv să fie cetățeni români, să aibă domiciliu în locuința pentru care este solicitată finanțarea, să fie proprietarul respectivei locuințe și să nu aibă datorii la stat.

”Programul va aduce sper eu un plus de confort în casele cetățenilor, va diminua poluarea și va scădea numărul de arbori care ajung pe foc în fiecare an și cred eu că e un program binevenit mai ales în contextul în care prețurile la energie au avut în ultima perioadă o tendință de creștere”, a completat Fechet.