Guvernul adopta joi programul Rabla pentru tractoare, destinat fermierilor. Premierul Marcel Ciolacu a spus că se vrea astfel încurajarea producție interne de tractoare și susținerea micilor fermieri.

"În premieră, lansăm, cum am promis, prin Fondul pentru Mediu, programul Rabla pentru tractoare. Susținem producție interna de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri prin acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro", a declarat Marcel Ciolacu la debutul ședinței de Guvern.

El a mai spus că bugetul alocat în acest moment este de 500 de milioane de lei, iar mecanismul va fi unul cu "minim de birocrație".

Recent, Președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a explicat într-un interviu pentru DCNews, că fermierii care vor casa o mașină veche, vor primi un voucher pentru achiziția unui utilaj.

”Valoarea maximă a tractorului o să fie undeva la 55.000 de euro, nu mai mult. Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pe producători agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuanum de 20.000 de euro”, a spus Neculaescu, potrivit sursei citate.

Grantul va putea fi utilizat pentru achiziția unui tractor și a utilajelor necesare. Fiind vorba despre o schemă de ajutor de stat, aceasta are și o componentă de cofinanțare, ce trebuie asigurată de fermier.

”Deci nu vor primi integral suma. Intensitatea ajutorului de stat diferă în funcție de județul de proveniență. 65%, 75%, 85%, diferă de la județ la județ. E directivă dată de Consiliul Concurenței pe fiecare județ în parte. Este o schemă pe care noi doar o punem în aplicare”, a mai adăugat Neculaescu.