Economia României a crescut anul trecut cu 3,7 la sută, susținută de consumul privat și de o revenire a investițiilor.

Produsul intern brut al României a ajuns anul trecut la 710,3 miliarde lei (circa 159 miliarde euro), în urcare cu 3,7 procente față de 2014, arată datele preliminare ale Institutului Național de Statistică. 

Consumul în revenire a stimulat puternic afacerile din comerț, transport și turism, sector în care activitatea s-a majorat cu 6,4%. Activitățile din industrie și sectorul de IT și telecomunicații au fost, de asemenea, pe plus, dar agricultura a avut o contribuție negativă, pe fondul anului secetos. 

Potrivit datelor INS, cheltuielile de consum ale populației au crescut cu 6,2 la sută în 2015, iar volumul investițiilor a urcat cu 7,5 la sută. Dar avansul consumului a avut și un efect negativ în privința formării PIB.

Apetitul în creștere pentru cumpărături a dus la majorarea importurilor, în timp ce exporturile au urcat într-un ritm mai redus. Investițiile au fost stimulate o accelerare a absorbției de fonduri europene și de o revenire a investițiilor publice, în special pe final de an. Guvernul a consumat o sumă record în decembrie, când bugetul a trecut de pe excedent (după primele 11 luni) pe deficit (chiar dacă ceva mai mic decât cel estimat la începutul anului). 

„Credem că momentumul accelerării în cheltuielile publice din decembrie 2015 ar putea continua măcar în primul trimestru din 2016”, arată analiștii ING. 

Cererea locală va continua să stimuleze creșterea economică în următoarea perioadă, pe fondul creșterilor salariale adoptate pe finalul anului trecut. Mai mult, inflația scăzută, prețul redus al petrolului și dobânzile la minime istorice sunt factori adiționali de susținere a consumului privat, în timp ce statul ar putea să grăbească atragerea fondurilor europene pentru pornirea a noi investiții, în special în infrastructură.