Eurodeputații au votat o propunere legislativă care încurajează combinarea schemelor separate de lapte și fructe consumate în școlile din UE. Astfel, bugetul anual va fi majorat cu 20 milioane de euro, ajungând la 250 milioane pe an.

Raportorul Marc Tarabella (S&D, Belgia) este un susținător al proiectele europene referitoare la consumul de alimente sănătoase în rândul copiii. Acesta susține că un consum regulat de legume și fructe poate preveni orice boală:

„Obișnuiesc să mănânc un măr între mic dejun și prânz. Un măr pe zi ține doctorul la distanță”

a declarat Tarabella într-un interviu recent. 

La nivel european, doar patru state membre din cele 28 înregistrează un consum mai ridicat de fructele și legumele proaspete. Din această cauză, UE propune un proiect care încurajează consumul fructelor și legumelor în școli, program alipit celui care susține consumul de lapte în rândul elevilor.

Reorganizarea acestui program presupune introducerea fondurilor suplimentare, vizând în special componenta educațională.

„Statele membre și autoritățile naționale își vor stabili propriile sisteme educaționale. Deciziile nu se vor lua doar în Bruxelles. De exemplu, pot fi organizate vizite către ferme. Copiii consumă lapte, dar nu au văzut niciodată cum este produs, iar prin aceste vizite putem să creăm o legătură între producători și consumatori” ,

 spune Tarabella.

Astăzi (8 martie), deputații au votat o propunere legislativă în acest sens, ce a fost provizoriu agreată cu miniștrii UE, la finalul anului trecut.

"O dietă sănătoasă, echilibrată este baza pentru sănătatea, dar consumul de fructe, legume și lapte a scăzut în UE. De aceea este foarte important să întărim schema de fructe, legume și lapte în școli prin creșterea bugetului și prin concentrarea mai mare pe educația pentru o alimentație sănătoasă. Parlamentul a asigurat și stabilitatea financiară a programului, împiedicând statele membre să taie unilateral bugetul sau să schimbe criteriile pentru alocarea fondurilor UE între ele”,

susține raportorul.

Totodată deputații europeni consideră că țările UE care vor adopta această schemă voluntară de ajutor vor fi obligate să promoveze obiceiuri alimentare mai sănătoase, alimentele locale, fermele organice și lupta împotriva risipei alimentare.

„Acest program poate ajuta fermierii, dar trebuie să luăm în considerare faptul că nu vorbim despre o sumă mare de bani - bugetul pentru fructe și lapte reprezintă 0,5% din bugetul anual pentru politica agricolă comună. Trebuie să găsim alte piețe, dar prioritatea este să ridicăm cererea internă pentru fructe, legume și lapte. În 24 de state membre, fructele și legumele proaspete sunt consumate foarte rar. Prin creșterea cererii, va crește și nivelul sănătății”,

 a mai precizat Tarabella.  

Sursa: PE