Conferința organizată în Addis Abeba (13-16 iulie), privind finanțarea pentru dezvoltare, s-a încheiat cu un acord privind planul pe 2030. Totuși, discuțiile membrilor OCDE s-au împotmolit la capitolul evaziunii fiscale.

Cea de a treia conferință internațională privind finanțarea pentru dezvoltare organizată în capitala etiopiană, Addis Abeba, pe 13-16 iulie 2015, reprezintă primul din cele trei reuniuni la nivel înalt, planificate pe parcursul Anului European pentru Dezvoltare.

Toate cele 193 de state participante au agreat un plan de finanțare pentru dezvoltare până în 2030 însă, între Nord și Sud, la nivel mondial, continuă să existe numeroase diviziuni în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale, atrag atenția experții. 

După trei zile de dezbateri, reprezentanții statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au ajuns la un compromis referitor la consolidarea capacităților Comitetului de experți al Națiunilor Unite, în ceea ce privește cooperarea internațională în domeniul fiscal.

În țările în curs de dezvoltare, este susținută transformarea Comitetului într-un organism permanent care să se ocupe de impozitarea interguvernamentală. Printre cei care susțin această idee se numără ambasadorul Africii de Sud și președintele G77 (Grupul celor 77 de țări în curs de dezvoltare), dl. Kingsley Mamabolo.

Țările în curs de dezvoltare au sperat ca înființarea unui organism de impozitare globală va oferi negocieri fiscale mult mai echilibrate, față de negocerile propuse, de regulă, de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE).

După aceste negocieri, Christian Reboul, reprezentantul asociației franceze Oxfam, și-a exprimat dezamăgirea:

 Mai multe țări OCDE, inclusiv Franța, blochează crearea unei organizații fiscale interguvernamentale care ar fi permis atât țărilor dezvoltate cât și celor în curs de dezvoltare să își redefinească normele internaționale fiscale într-un mod mult mai echitabil (...) Problema este că OCDE nu se va schimba. Nici măcar țările în curs de dezvoltare asociate nu au putere de decizie.

Țările dezvoltate au dorit astfel să asocieze țările în curs de dezvoltare unui comitet fiscal OCDE. Dar, în cele din urmă, nici statele din Nord, nici cele din Sud, nu au fost mulțumite de rezultat, iar compromisul a generat un entuziasm limitat. Concluziile Comisiei Europene cu privire la conferința din  Addis Abeba nu fac referire la acest aspect.

Problema impozitării s-a situat în centrul dezbaterilor. Ceea ce este fundamental pentru finanțarea dezvoltării este faptul că, în sfârșit, se ia în considerarea acest lucru,

a declarat reprezentantul Oxfam.

Experții prezenți în  cadrul conferinței au notat că țările în curs de dezvoltare pierd mult mai mulți bani din evaziunea fiscală decât obțin prin ajutorul pentru dezvoltare primit. Astfel, Bernd Bornhorst, directorul organizației germane VENRO, a remarcat:

Pentru fiecare euro investit, țările în curs de dezvoltare pierd doi euro prin scurgerea de capital, în special prin transferul ilegal de profit.

În fiecare an, fluxurile financiare ilicite costă țările în curs de dezvoltare circa 100 de miliarde €, conform estimărilor ONU.

La conferința de la Addis Abeba, țările participante au stabilit măsuri comune care vor permite extinderea bazelor de impozitare, vor îmbunătăți colectarea fiscală și vor contribui la combaterea evaziunii fiscale și a fluxului financiar ilicit. 

Totodată, țările dezvoltate și-au reînnoit angajamentul de a aloca 0,7% din venitul național brut pentru asistența oficială pentru dezvoltare (ODA), până la sfârșitul acestui an, în timp ce țările în curs de dezvoltare și-au stabilit obiectivul la 1,5% la 0,2%. Rezultatele în acest domeniu au fost însă, până în prezent, dezamagitoare, cu numai câteva state, printre care Marea Britanie, care își vor putea îndeplini obiectivul de 0,7%.

Însă conferința din Addis Abeba a avut și rezultate mai optimiste, precum planul propus de Norvegia de a crește ODA la 1% din venitul național brut. 

Întâlnirea din capitala Etiopiei, a deschis calea adoptării celor 17 obiective pentru dezvoltarea durabilă (SDG), care vor fi prezentate la New York, la summit-ul ONU din septembrie 2015. SDG-urile vor înlocui Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, a căror implementare ia sfârșit la finele lui 2015, și vor avea ca termen limită de implementare anul 2030. 

Acest articol a fost preluat de pe EurActiv.com și postat în cadrul secțiunii dedicată unui proiect care face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015), fiind finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.