Statul Major al armatei ucrainene consideră că trupele ruse se regrupează pentru a-și concentra eforturile în estul Ucrainei și că "așa-zisa retragere a trupelor" Moscovei poate fi o rotație a anumitor unități.

Potrivit ultimului raport de război dat publicității în cea de-a 35-a zi a invaziei ruse, citat de agenția ucraineană Ukrinform, „unități separate ale forțelor armate ale Federației Ruse continuă să se retragă din regiunile Kiev și Cernigău. Există unele semnale că trupele ruse se regrupează pentru a-și concentra eforturile în direcția est”.

Deocamdată - transmite Statul Major ucrainean - așa-zisa "retragere de trupe" poate fi o rotație a anumitor unități, care are ca obiectiv să păcălească liderii militari ai forțelor armate ale Ucrainei și să lase impresia greșită că Rusia nu intenționează să încercuiască Kievul.

La întrevederea pe care delegațiile ucraineană și rusă au avut-o marți la Istanbul, partea rusă a anunțat că trupele sale își vor reduce presiunea militară asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina, în special la Cernigău (nord), la granița cu Belarus, notează Agerpres.

"Cu scopul de a spori încrederea reciprocă și a crea condițiile necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea obiectivului de a ajunge la și a semna un acord, Rusia a decis să-și reducă semnificativ activitatea militară din jurul Kievului și Cernigăului", a declarat marți ministrul adjunct al apărării din Rusia, Aleksandr Fomin.

Autoritățile ucrainene spun că intensitatea atacurilor ruse asupra orașelor Kiev și Cernigău s-a menținut.

Serviciile militare de informații britanice au transmis că unitățile militare rusești care au suferit pierderi grele în Ucraina au fost nevoite să se întoarcă în Rusia sau în Belarus în încercarea de a se reorganiza și realimenta.

Ministerul britanic al apărării consideră că această mișcare pune o presiune și mai mare pe logistica și așa suprasolicitată a Rusiei și demonstrează dificultățile pe care le are Rusia în reorganizarea unităților sale în zonele avansate din Ucraina.

Într-un mesaj video postat pe Telegram, președintele Volodimir Zelenski a precizat că semnalele venind din discuțiile ruso-ucrainene de marți din Turcia sunt „pozitive”, dar autoritățile de la Kiev nu văd niciun motiv să creadă cuvintele rostite de diverșii reprezentanți ai unui stat care „continuă să lupte cu intenția de a ne distruge”. 

Rusia, în schimb, nu consideră promițătoare negocierile de pace cu Ucraina despre care spune că nu înregistrează progrese serioase, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Președintele american Joe Biden a declarat că Occcidentul așteaptă să vadă dacă Rusia se ține de cuvânt în privința reducerii activității sale militare în direcția Kiev și Cernigov. 

+++

Primăria din Mariupol a denunțat miercuri evacuarea forțată spre Rusia a unei maternități din acest oraș, unde o altă maternitate a fost bombardată de ruși pe 9 martie, informează AFP.

„Peste 70 de persoane, femei și personal medical, au fost scoase cu forța de ocupanți din maternitatea nr.2 din districtul de pe malul stâng”, a afirmat primăria pe Telegram.

În total, peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost evacuați „împotriva voinței lor”, potrivit municipalității, care afirmă că rușii le-au confiscat actele de identitate și i-au redirecționat „spre orașe ruse îndepărtate”.

+++

Peste patru milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la izbucnirea războiului. Cei mai mulți au plecat în Polonia - 2,3 milioane, România - 609.000 și Republica Moldova - 388.000, potrivit NextaTv.

Conform ONU, Belarus a primit 10.902 de cetățeni ucraineni. 

+++

Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forțele ruse, a anunțat marți șeful diplomației europene Josep Borrell.

El a precizat că Biroul și echipamentele EUAM au suferit pagube majore, dar niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit.