Dreptul la reparație, un set de norme mult așteptat, ar putea să rezolve atât nevoia consumatorilor de a își înlocui mai rar telefonul și laptopul cât și pe cea a munților de deșeuri electronice.

Problema deșeurilor electronice

Se estimează că deșeurile electronice sunt categoria de deșeuri cu cea mai rapidă creștere, depășind 53 de milioane de tone pe an în lume și 10 milioane în Europa. Cu toate acestea, există mai multe obstacole care îi împiedică pe consumatori să își repare dispozitivele, printre care se numără costurile ridicate, lipsa de informații, accesul limitat la piese de schimb și constrângerile tehnice, cum ar fi absența standardizării și a interoperabilității.

Noi norme prezentate pe 30 martie de Comisia Europeană au ca scop o mai bună protecție a consumatorilor împotriva declarațiilor false privind mediul înconjurător și introducerea unei interdicții privind practicile de „greenwashing” și obsolescență planificată.

Consumatorii europeni vor putea lua decizii în cunoștință de cauză atunci când cumpără produse ecologice și vor avea dreptul să știe cât timp este proiectat să dureze un produs și cum - dacă este cazul - poate fi reparat, potrivit Comisiei.

„Dacă nu ne schimbăm comportamentul, dacă nu consumăm mai puțin, dacă nu consumăm mai bine, nu vom atinge obiectivul stabilit în cadrul Green Deal. Este cât se poate de simplu”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.

„Credem că consumatorii au dreptul la informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri sustenabile”, a adăugat el, menționând un studiu recent care a arătat că 86% dintre respondenți au dorit informații mai bune privind durata de viață a unui produs și 82% au considerat că este dificil să găsească informații privind durata de viață a unui produs sau dacă acesta poate fi reparat.

Pentru o mai bună informare a consumatorilor și pentru a-i proteja împotriva practicilor comerciale neloiale, Comisia a prezentat o inițiativă privind „Responsabilizarea consumatorilor pentru tranziția ecologică”, care modifică două directive existente: Directiva privind practicile comerciale neloiale și Directiva privind drepturile consumatorilor.

Modificarea directivei UE privind drepturile consumatorilor ar urma să oblige comercianții să ofere consumatorilor informații mai detaliate privind durabilitatea și reparabilitatea produselor.

În ceea ce privește produsele tehnologice, cum ar fi smartphone-urile, consumatorii vor trebui să fie informați despre actualizările de software furnizate de producător „într-un mod clar și inteligibil” - fie pe ambalaj, fie online.

De asemenea, va fi introdus un pașaport digital al produselor pentru o gamă mai largă de produse, iar ratingul „de la A la G” va deveni norma în viitoarele norme specifice produselor.

Interzicerea „greenwashing” și a obsolescenței planificate

Propunerea introduce, de asemenea, „o interdicție privind ‘greenwashing’ și obsolescența planificată”, a anunțat Comisia Europeană. Obsolescența planificată este practica de a proiecta un produs pentru a-i limita în mod artificial durata de viață.

Vânzătorilor nu li se va permite să pună o etichetă de sustenabilitate pe produsul lor dacă nu există o certificare sau o recunoaștere din partea unei autorități publice pentru aceasta, a declarat Reynders. De asemenea, va fi interzis vânzătorilor să facă declarații de mediu generice, cum ar fi „ecologic”, „verde” sau „eco”, dacă nu pot demonstra performanța de mediu.

Inițiativa se concentrează în mod clar asupra companiilor de tehnologie, o nouă regulă obligându-le să informeze consumatorii „cu privire la caracteristicile introduse pentru a limita durabilitatea, de exemplu, un software care oprește sau reduce funcționalitatea bunului după o anumită perioadă de timp”.

Parlamentului European ceruse, la începutul acestei luni, măsuri în ceea ce privește dreptul la reparații. PE adoptase deja două rezoluții care menționau importanța dreptului la reparații, una privind o piață unică durabilă, în noiembrie 2020 și cealaltă privind o economie durabilă, adoptată în februarie 2021.

Produse mai durabile

Rezoluția PE solicita revizuirea Directivei privind practicile comerciale neloiale pentru a interzice obsolescența planificată.

De asemenea se consideră necesară o revizuire a Directivei privind vânzarea de bunuri pentru ca reparațiile să fie disponibile în mod implicit pentru produsele noi. În mod similar, proiectul de raport menționează necesitatea de a se asigura că furnizorii de software oferă actualizări pentru o perioadă minimă după cumpărare.

Reacții

„Normele UE sunt extrem de necesare pentru a-i ghida pe consumatori prin jungla de afirmații ecologice, precum "neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2" sau "durabil””, a declarat directorul general al BEUC (organizație europeană a consumatorilor) Monique Goyens, într-un comunicat.

Cu toate acestea, grupurile ecologiste au avertizat împotriva posibilelor lacune.

„Avem nevoie de măsuri mai îndrăznețe pentru a interzice acreditările nesigure, în special în ceea ce privește neutralitatea climatică”, a declarat Blanca Morales, coordonator principal pentru eticheta ecologică a UE în cadrul Biroului European de Mediu (EEB).

Un telefon reparabil, un laptop modular

Astfel de produse există deja - companii precum Fairphone (disponibil și pentru piața românească la un preț de 579 de euro) și Shiftphone produc, de exemplu, smartphone-uri sustenabile și reparabile. Mai nou, laptopul modular Framework face senzație în lumea celor care urmăresc aparițiile electronicelor durabile. 

Compania americană de tehnologie Framework a proiectat un laptop cu componente modulare care pot fi reparate și înlocuite pentru a crește durata de viață a produsului, reducând în același timp deșeurile electronice. Directorul executiv al Framework, Nirav Patel, a anunțat pe 27 ianuarie că a obținut o finanțare de serie A de 18 milioane de dolari.

Laptopul Framework este disponibil (în Marea Britanie, Germania și Franța) într-o versiune preasamblată sau într-o versiune pe care clienții o pot asambla singuri. Acesta este livrat inclusiv cu o șurubelniță în pachet. Componentele individuale pot fi demontate și schimbate cu ușurință, în încercarea companiei de a crea un sistem economic circular.
 
Europa este una dintre cele mai mari piețe din lume, ceea ce înseamnă că viitoarele norme ale UE în materie de proiectare și dreptul la reparații ar putea forța producătorii din întreaga lume să realizeze produse mai durabile. Repararea produselor și prelungirea duratei de viață a acestora ar putea juca un rol esențial în atenuarea consecințelor ecologice ale acestor deșeuri.

Linkuri: