Recolta de grâu, înjumătățită în acest an din cauza secetei
Recoltarea grâului nu s-a încheiat, iar datele privind cantitatea strânsă nu sunt disponibile încă, dar toate estimările arată o scădere considerabilă față de recolta de anul trecut.
Dintre toate estimările, cea mai pesimistă este chiar cea a autorităților române. Producția totală de grâu a României este estimată pentru 2020 de către Direcțiile Agricole Județene, înainte de recoltare, era de 5,4 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) transmise Agerpres.
Până la data de 13 iulie, grâul a fost recoltat de pe 952.187 hectare, respectiv 43,36% din totalul suprafeței însămânțate în acest an de 2.196.040 hectare, iar producția obținută de pe suprafață recoltată totaliza 2.757.123 tone.
Pe de altă parte, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) prognoza pe data de 10 iulie o recoltă de 7,42 milioane de tone de grâu pentru România. Coceral, asociația traderilor europeni de produse agro-alimentare, vede chiar un rezultat și mai bun, o recoltă de 7,85 milioane de tone, potrivit estimărilor din iunie.
Totuși, toate aceste valori sunt semnificativ mai mici decât recolta de anul trecut. Ministerul Agriculturii a raportat anul trecut o producție de grâu, secară și triticale de 10,427 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,1 milioane hectare. În martie, Institutul Național de Statistică consemna că producția totală de grâu a fost în 2019 de 9,87 milioane de tone.
Și Comisia Europeană a anunțat la finele lunii iunie o nouă revizuire în jos a estimărilor sale privind recolta de grâu din acest an în Uniunea Europeană, mizând pe o producție de 117,2 milioane tone, comparativ cu 121,5 milioane tone cât estima în urmă cu o lună.
Estimările privind producția de grâu a Uniunii Europene au fost reduse din cauza condițiilor secetoase din primăvară, chiar dacă unii analiști sunt de părere că perspectivele s-au îmbunătățit ca urmare a ploilor și temperaturilor moderate înregistrate în luna iunie.
Recolta României este prognozată la 10% sub media din ultimii cinci ani, potrivit datelor comunicate de Comisie.
Dar toate estimările vizează o recoltă cu mult peste necesarul intern, care este de circa 2,5-3 milioane de tone. Însă veniturile agricultorilor, dar mai ales ale traderilor, vor fi serios afectate deoarece cantitățile disponibile pentru export vor fi considerabil mai mici decât în alți ani.
Comentarii