Din cauza secetei, recoltele de grâu de calitate superioară sunt amenințate, dar piața este inundată de stocurile din anii anteriori.

Seceta din mai multe părți ale lumii diminuează recoltele de grâu de calitate, ceea ce va duce prețurile la cele mai ridicate valori din ultimii ani, informează Agerpres, citând o analiză Reuters.

Grâul cu conținut ridicat de proteine a devenit unul din puținele segmente cu o ofertă redusă pe o piață mondială de cereale inundată cu stocuri abundente după patru ani de recolte consistente. Însă prețurile scăzute i-au descurajat pe fermierii americani să mai cultive grâu, iar în prezent vremea secetoasă exacerbează un deficit de grâu de calitate în toată lumea.

Recolta de grâu a Australiei ar putea fi cu 20% mai mică decât estimările, iar seceta din sudul Europei amenință să reducă producția de cereale din Italia și Spania la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

În România, productivitatea a fost mai mare ca în anul anterior, prognozele Comisiei Europene vizând un nivel al producției de grâu de circa 7,5 milioane de tone. Anul trecut, România a obținut o producție record, de circa 8,4 milioane de tone, dar în sezonul acesta fermierii au plantat o suprafață mai mică, din cauza stocurilor mari de grâu aflate la nivel mondial.

Cea mai mare parte a grâului românesc este vândut pe piețele din nordul Africii - Egipt, Maroc, Algeria sau Tunisia - dar traderii de cereale vând și către state din Asia, iar o parte a exporturilor merg și către alte state din Uniunea Europeană. Consumul intern este de doar aproximativ 3,5 milioane de tone, astfel că restul producției trebuie vândut pe alte piețe.

În prezent, pe piața internațională există o ofertă abundentă de grâu de calitate scăzută, Departamentul american al Agriculturii estimând că la finele anului agricol 2017/2018 stocurile mondiale de grâu vor atinge un nivel record de 260,6 milioane tone. Însă producătorii de făină și brutarii au nevoie de grâu de panificație, cu un conținut de proteine de cel puțin 12%, pentru a putea face pâine de calitate.

Grâul de primăvară din SUA, care în mod normal are un conținut de proteine de 14% și chiar mai mare, se vinde la un preț mai mare decât grâul de calitate mai scăzută. Însă conform celor mai recente estimări ale USDA, producția de grâu de primăvară a SUA va fi de 423 de milioane busheli (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme), cea mai mică de după 2002.

În aceste condiții, cotațiile futures la grâu la Chicago Board of Trade au ajuns la începutul lunii la 5,50 dolari per bushel, cea mai ridicată valoare din ultimii doi ani, în timp ce la bursa Minneapolis Grain Exchange, o piață de nișă pentru grâul de primăvară cu un conținut ridicat de proteine, cotațiile au depășit pragul de 8 dolari per bushel, o premieră în ultimii patru ani.

Impactul secetei este amplificat și de faptul că suprafețele cultivate cu grâu în acest an în SUA sunt cele mai mici de după 1919, din cauza prețurilor mici din anii precedenți care i-au determinat pe fermieri să se reorienteze spre alte culturi precum soia sau porumb.

Tot din cauza secetei, traderii și analiștii și-au redus estimările referitoare la producția de grâu a Australiei, al patrulea exportator mondial de grâu, până la 20% sub estimările oficiale.

În cazul în care exportatorii australieni vor avea mai puțin grâu de livrat, clienții din Indonezia și Coreea de Sud vor fi obligați să se îndrepte spre furnizorii din Marea Neagră, unde producția a crescut în mod semnificativ. România concurează la nivel mondial cu Ucraina și Rusia, țări care au o capacitate de export mult superioară celei a economiei locale, notează AgroFinanciar.ro.