Fermierii vor culege cu circa 45% mai mult porumb decât anul trecut, arată datele Ministerului Agriculturii.

Recolta de porumb boabe a României a depășit 14,5 milioane de tone în acest an, producția medie obținută fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat vineri pentru Agerpres Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Mai sunt încă suprafețe de recoltat în zona Transilvaniei, însă producția medie la porumb nu va putea fi influențată. Este cea mai mare obținută vreodată: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, și sigur că va fi și cea mai mare producție totală de porumb boabe a României”, a spus ministrul.

Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), producția totală de porumb s-a majorat în acest an cu aproape 45%, comparativ cu anul 2016, în condițiile în care anul trecut recolta de porumb a fost puțin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar față de producția record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare.

Necesarul intern al României de porumb boabe se ridică la 4,5 milioane de tone, astfel că cea mai mare part a producției va fi exportată, în condițiile în care porumbul este oricum unul din produsele aflate în topul schimburilor comerciale ale României cu produse agroalimentare, după grâu. În primele 8 luni a fost exportată o cantitate de 1,426 de milioane de tone de porumb pentru care s-au încasat 338,2 milioane de euro.

Potrivit ministrului agriculturii, România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole, anul 2017 fiind „unul excepțional, fără precedent, cu producții istorice pe care România nu le-a mai realizat până în prezent”, la grâu, rapiță, mazăre, orz, orzoiacă și floarea soarelui.

Cu recolta de porumb din acest an, România ar putea deveni cel mai mare producător din Uniunea Europeană, după ce a ocupat în ultimii ani prima poziție doar la suprafața cultivată și locul doi, după Franța, la producția realizată, comentează Agerpres.

Datele publicate joi de Eurostat arată că România a fost anul trecut al cincilea producător de cereale din Uniunea Europeană, cu  producție de aproape 21,8 milioane de tone. Totuși, ca valoare a producției agricole, România a fost doar a opta putere agricolă a UE, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE, pentru că a scăzut valoarea producției animale, deși s-a majorat cea a culturilor agricole.