Avem câteva sute de soiuri de ardei iute, spune Costel Vânătoru, cercetător horticol, Buzău. El prezintă sute de soiuri de adei iute și o colecție unică de soiuri de tomate autohtone. România importă semințe cât PIB-ul pentru apărare, spune acesta.

Costel Vânatoru, cercetator horticol, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău :

Avem câteva sute de soiuri de ardei iute. Avem multe varietăți și concentrații diferite. Noi ne mândrim că deținem, spunem noi, recordul mondial științific la ardei; am prezentat la Brisbane, Australia, ca cel mai iute ardei din lume.

Lucrez de 37 de ani în cercetare, și, de când am pășit în cercetare, am constatat că soiurile noastre sunt în pericol.

Practic, resurse genetice vegetale românești au fost lăsate de izbeliște și de atunci am dorit  să avem să spun metaforic, o căsuța da semințelor, să păstrăm semințele și să le lăsăm astfel generațiilor viitoare.

Sunt peste 20 de mii de soiuri de plante și unele unicat, care nu se mai găsesc nicăieri în altă parte.

Sigur, anul ăsta am cultivat undeva cam la peste 1500 de soiuri de tomate, vreo 600 de soiuri de ardei, plante aromatice, plante medicinale, fasole - avem peste o mie de soiuri fasole, am păstrat toate soiurile vechi de fasole.

Tomate: avem de la tomata de ghiveci până la tomata cu fructul peste un kg, mărimi diferite, culori diferite, forme diferite - tomată roșie, tomată galbenă, tomată tigrată, tomată verde, tomată indigo.

3000 de soiuri de tomate - cea mai bogată colecție

Putem vorbi despre tomate foarte mult, pentru că aici deținem cea mai bogată colecție, undeva la peste 3000 de soiuri, zicem noi că o colecție național de referință, și poate chiar europeană.

De exemplu, aici avem niște tomate cu fructul galben, erau cultivate în trecut în România. Puțini știu că am avut un soi românesc cu fructe galbene, care a avut denumirea de vitamina.

România am fost un mare exportator de semințe. România a câștigat până în anii '90 multă valută cu exporturile de semințe, exportam semințe, plante medicinale și investeam valuta în industria grea.

România are o expertiză puternică pe zona aceasta, dar din păcate, după '90 importăm semințe. După '90, România a pierdut undeva la peste 2600 de soiuri care se aflau în catalogul oficial. Sunt multe altele pierdute pe care eu nu le-am.

N-am avut toate cataloage la dispoziție ca să le verificați, am pierdut un adevărat tezaur.

De exemplu, aici, la Buzău niciodată nu se pun murături fără kilograme de ardei iute. Cornu' caprei  este, poate, cel mai vechi artei iute care a fost cultivat în România.

Eu l-am salvat de la pieire în ultimul moment. Sperăm ca în viitor să avem finanțarea necesară, să putem să reabilităm, pentru că sunt o creație românească, țin de identitatea noastră, țin de tradiția și de obiceiurile noastre, de tradiția culinară, gastronomică și atunci trebuie să le păstrăm.

Avem până acum peste 20.000 de soiuri de plante pe care în conservare aici.

Sperăm să le înmulțim, să aducem și altele și să le vedem și dincolo de gardul unității.

România ar putea să fie un rai al producției biologice.

Are potențial foarte mare, însă trebuie să schimbăm strategia de produse.

Ar trebui să renunțăm la multe suprafețe care astăzi sunt cultivate doar cu câteva plante. Sunt mii de hectare cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță. Or, sigur, aceste culturi, pe suprafețe foarte mari, numai cu acestei culturi zic eu că nu aduc un profit atât de mare țării și chiar pun în pericol solu și durabilitatea agriculturii pe lungă durată.

Plantele de îndulcire. România, raiul plantelor medicinale sau alimentare

Din păcate, noi cumpărăm produse îndulcite cu această plantă, dar putem să folosim această plată sau cultivăm noi.  Această frunzuliță echivalează cu o lingură de zahăr.

Oriunde te apleci România, unde vezi un spațiu verde, ai să găsești o plantă medicinală, o plantă alimentară.

Plantele pe care poți să le folosești - mergem de la iarba grasă (în străinătatate aceasta este cultură. Noi o considerăm o buruiană șio aruncămoricând la gunoi). Însă este o plantă extrem de valoroasă pentru nutrienți și vitamine, pentru omega 3.

Deci iată substanțe rare pe care le găsim doar în anumite specii de pești.

Aș vedea ca România să se dezvolte foarte mult pe zona horticolă, pe zona plantelor medicinale, plantelor aromatice.

Ar trebui să fim cel mai mare exportator de ceaiuri din lume, pentru că avem un potențial natural, avem specii care vegetează bine în condițiile noastre și am putea să obțin profituri mai mari.

România, așa cum știți, este cotată ca țara cu cea mai bogată biodiversitate din Europa, dar același timp este una dintre cele mai mari importatoare de resurse genetice de semințe. Deci noi importăm anual echivalentul cât se alocă din PIB pentru apărare.

Transcriere realizată cu Zevo Speech Transcriptions