După ce au reclamat legea la Comisia Europeană, retailerii susțin că poziția Bruxelles-ului privind legislația românească în domeniul comercializării produselor alimentare arată necesitatea revizuirii actului normativ adoptat de Parlament în iunie.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) susține revizuirea cât mai rapidă a Legii 150/2016, care prevede ca supermarketurile să se asigure că peste jumătate din produsele alimentare de pe rafturi provin din surse interne, deoarece „nu a adus nimic bun nimănui” și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a produs și „masive bulversări în piață”.

„Asociația Marilor Rețele Comerciale din România a luat notă de declarațiile Ministrului Agriculturii referitoare la atenționarea Comisiei Europene privind riscul de infringement în cazul Legii 150/2016”, a declarat marți George Bădescu, director executiv al asociației.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, spunea luni că ministerul a primit un document confidențial, prin care suntem atenționați că ar putea urma un infringement din cauza Legii 51%. „Ei (n.r. - retailerii) s-au plâns la Comisie, apoi Comisia ne-a solicitat câteva informații, iar după ce le-am transmis acele informații a venit această înștiințare, cu o posibilă sancțiune”, a precizat ministrul pentru Mediafax.

ARMCR consideră esențială respectarea legalității și nu tertipuri tactice fără finalitate, evidențiind că în timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 a semnalat autorităților competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vădit nefundamentate, menite să creeze, cu orice preț, doar false așteptări.

„Credem că întreaga Lege 150/2016 trebuie revizuită cât mai repede pentru că, așa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a produs și masive bulversări în piață”, se arată în comunicatul AMRCR.

Asociația precizează că este gata să colaboreze cu instituțiile statului și cu organizațiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte în domeniul comercializării produselor alimentare, în beneficiul general al operatorilor economici, având ca obiective susținerea și promovarea producătorilor locali și a produselor românești, în condițiile economiei libere de piață și, mai ales, în folosul consumatorilor.

„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a spus Irimescu pentru Agerpres.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, „comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare”.

Executivul trebuie să definească lanțul scurt prin normele de aplicare a legii, aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.