Un al treilea Centru regional RetuRO de numărare și sortare a ambalajelor de tip PET, doză și sticlă a fost deschis luni la Brașov.

Centrul, parte din Sistemul de Garanție-Returnare este cel prin intermediul căruia cumpărătorii își recuperează garanția de 50 de bani atunci când înapoiază sticla, ambalajul de plastic sau de aluminiu.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a devenit funcțional începând cu data de 30 noiembrie 2023, când au apărut pe piață noile ambalaje care fac parte din program. Ele sunt marcate distinct, cu logo-ul Ambalaj cu Garanție. Până în iunie 2024, vor fi colectate și ambalajele fără simbolul programului.

În primele trei luni de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare, au fost puse pe piață peste 220 de milioane de ambalaje SGR.

"În acest moment, un astfel de sistem este implementat în 41 de țări la nivel mondial și în 15 țări europene, printre care și România. Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani. Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas semnificativ în direcția promovării unei economii circulare în România. SGR este un instrument util, transparent și accesibil, care contribuie la un mediu mai curat pentru un viitor sustenabil", a declarat Gemma Webb, director general și președinte al Directoratului RetuRO.

De asemenea, Centrul va avea 40 de angajați

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), cărora li s-a alăturat (cu 20%) statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.