Aproximativ jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în prezent cu riscul de secetă în urma absenței prelungite a precipitațiilor, a anunțat luni Comisia Europeană, în timp ce continentul trece printr-un episod neobișnuit de caniculă.

Circa 46% din teritoriul UE este expus nivelurilor de secetă de ''avertisment'', adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetație și culturi slăbite grav de lipsa apei, precizează executivului comunitar, pe baza unui raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări științifice al Comisiei Europene.

''Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă față probabil unei scăderi a randamentelor agricole'', mai ales pentru culturile de cereale, generată de ''stresul hidric și termic'', subliniază executivul comunitar.

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po ''se confruntă cu nivelul de gravitate a secetei cel mai ridicat'' în UE, cu o ''secetă intensă'' declarată în cinci regiuni italiene.

Situația este de asemenea dificilă în peninsula iberică, cu ''condiții prielnice incendiilor de pădure'', în Spania nivelurile de apă stocate de baraje fiind în prezent la sub 31% din media ultimului deceniu, mai precizează în evaluarea lor experții JRC.

Episoadele de caniculă din iunie și iulie au agravat o situație deja critică, după deficitul grav de precipitații din timpul iernii și al primăverii.

''Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe țări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei și energiei'', avertizează Comisia Europeană.

Producția de energie a centralelor termice și nucleare situate în apropierea unui curs de apă a fost în iunie mult sub media perioadei 2015-2021 în numeroase țări, printre care Italia, Franța și Portugalia.

O scădere asemănătoare s-a înregistrat și pentru energia hidro, din cauza scăderii nivelului apei din baraje în Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, printre alte țări, mai remarcă experții Comisiei Europene.