Prețurile terenurilor arabile variază semnificativ pe cuprinsul Uniunii Europene, dar tendința este crescătoare în majoritatea statelor membre.

În medie, cele mai mari prețuri se înregistrează în Olanda, unde un hectar de teren arabil se tranzacționa cu 63.000 de euro în 2016, potrivit datelor Eurostat. Prețurile din toate regiunile olandeze au fost peste mediile naționale din toate celelalte state UE analizate.

Totuși, cel mai ridicat preț pe hectar din regiunile UE pentru care sunt date disponbibile a fost consemnat în regiunea Liguria din Italia - o medie de 108.000 euro per hectar. La capătul opus, cele mai ieftine terenuri arabile pot fi cumpărate cu 1.165 de euro în regiunea Yugozapaden din sud-vestul Bulgariei.

Pe medie însă, cele mai ieftine parcele agricole sunt în România, unde un hectar de teren arabil costa 1.956 de euro, în 2016.

Prețul terenurilor variază în funcție de factori precum legislația națională, condițiile de climă și vecinătatea rețelelor de transport, dar și de calitatea terenului și cererea și oferta din zonă.

Potrivit Eurostat, cea mai mare creștere a prețurilor între 2011 și 2016 a avut loc în Cehia - o triplare - în timp ce prețurile s-au dublat în Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria. Prețurile au crescut și în alte state, dar la rate semnificativ mai reduse, notează Eurostat.

Disclaimer secțiune