Valoarea producției agricole din România a fost în 2017 de circa 17,5 miliarde de euro, sau 4% din totalul producției agricole a Uniunii Europene.

De altfel, România a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari creșteri ale producției agricole din UE, potrivit biroului european de statistică Eurostat. Astfel, valoarea producției din România a crescut cu circa 13,2% față de 2016, comparativ cu o rată de creștere de 6,2% la nivelul UE.

Valoarea producției agricole poate fi influențată atât de evoluția producției din punct de vedere al cantității, cât și de variațiile prețurilor produselor agricole.

UE a înregistrat anul trecut o producție agricolă de 432,6 miliarde de euro. Cei mai mari producători au fost Franța (72,6 miliarde de euro, 17% din totalul UE), Germania (56,2 miliarde de euro, 13%) și Italia (55,1 miliarde de euro, 13%). Creșterile cele mai mari comparativ cu 2016 s-au consemnat în Estonia (18,2%), Irlanda (13,6%) și România, în imp ce producția fermierilor a fost mai mică în Slovenia (minus 4,7%) și Malta (minus 3,1%) și a stagnat în Croația și Slovacia).

În ceea ce privește realizările fermierilor din România, s-au înregistrat creșteri în toate sectoarele, dar mai ales în activitatea de creștere a plantelor. Astfel producția agricolă a cultivatorilor a crescut cu 17,9% în 2017 față de anul anterior, în timp ce producția din fermele zootehnice a urcat cu 8,8%, iar serviciile agricole au consemnat un avans de 5,1%. Totuși, activitățile secundare non-agricole, cum ar fi de exemplu anumite servicii de agro-turism, au înregistrat un declin de 7,2%, arată datele Eurostat.

Datele din primele nouă luni arată că și 2018 ar putea fi un an excelent pentru agricultura românească, cu producții record de cereale, deși este posibil ca pesta porcină să afecteze rezultatele din domeniul zootehnic.