Guvernul a mandatat Ministerul Agriculturii să negocieze menținerea activității fabricii de zahăr din Luduș, a cărei închidere a fost decisă de actualul proprietar, grupul francez Tereos.

„Am fost mandatat de Guvernul României să depunem toate diligențele necesare pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș, o companie românească, dar deținută de un grup francez internațional, care a luat decizia în 2021 să încheie activitatea de producție a zahărului în România”, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-un briefing de presă după ședința de guvern de miercuri.

Ministrul a spus că fabrica este funcțională și „ar fi păcat” să fie dezmembrată. „De aceea, la nivel guvernamental, trebuie să depunem toate eforturile și să menținem activitatea, să menținem salariații și să păstrăm acele locuri de muncă. De cealaltă parte, aveam foarte mulți fermieri din zona respectivă care aveau contracte în trecut cu fabrica de zahăr Luduș, care s-au dotat cu echipamente specifice activității de producție a sfeclei de zahăr, iar statul român a investit sume considerabile, atât din fonduri europene, cât și naționale, în sprijinirea acestor fermieri”, a precizat Chesnoiu.

Producția locală acoperă doar 25% din consumul național, iar proporția ar scădea și mai mult după închiderea fabricii din Luduș, dat fiind că o singură capacitate de producție ar rămâne funcțională în România, la Roman, o fabrică deținută de grupul austriac Agrana.

Chesnoiu a explicat că, după anul 2017, situația din piața europeană s-a schimbat odată cu eliminarea cotelor minime obligatorii de zahăr și au apărut disproporționalități între fermierii din UE și cei români.

„De acolo prețurile au devenit libere și, din păcate, au apărut disproporționalități între fermierii din alte state și cei din țara noastră. Trebuie să-i menținem în activitate, trebuie să reechilibrăm balanța comercială, pentru că este foarte important să producem în România și în sectoarele în care avem potențial. Este mare păcat să nu o facem”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă în România ar putea urma o criză a zahărului, după cea a uleiului, având în vedere că la momentul actual țara nu poate asigura 25% din consum, Chesnoiu a răspuns: „Lucrul acesta s-a întâmplat din 2017 încoace și nu a fost nicio criză a zahărului, cum nu a fost nicio criză a uleiului în România”.

„Faptul pentru care noi intervenim și demarăm aceste discuții cu această companie, cu fabrica de zahăr de la Luduș, este tocmai pentru a reechilibra balanța comercială, pentru că este un domeniu în care avem potențial și este păcat ca o fabrică perfect funcțională să fie dezasamblată și vândută la fier vechi. Este o oportunitate pe care România o are și poate profita de ea și evident că suntem dispuși la acest angajament guvernamental de a interveni într-un domeniu în care avem potențial. Asigurăm din producția internă doar 25% din necesar și nu am văzut să fie vreo criză până acum, dar în dorința noastră de a stimula producția internă, producția românească și de a nu fi dependenți doar de un singur producător pe piața din România, vom face tot ceea ce ține de noi, de Guvernul României, să putem să menținem în activitate această importantă companie”, a subliniat șeful MADR.

Fabrica din Luduș funcționează de peste 60 de ani, dar asigură doar circa 10% din consumul național estimat la circa 500.000 de tone de zahăr pe an, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.