România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică 30-35% din consumul intern, deși e unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

„Este un paradox că România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30-35% din consumul intern, cred că în toate țările europene mișcarea mierii este controlată de către agenții economici care sunt implicați în această activitate. (...) Important este și cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800-900 grame de miere anual (pe locuitor n.r.), în țările Uniunii Europene, în Elveția, se consumă peste două kilograme și chiar mai mult. Cred că acesta este indicatorul cel mai important: consumul de miere pe cap de locuitor. Europa este și cel mai mare importator și cel mai mare consumator de miere și importă aproape jumătate din consum”, a declarat Ioan Fetea, prezent la Târgul Național al Mierii, potrivit Agerpres.

În schimb, România exportă mai multă miere vrac, decât ambalată, deși este de foarte bună calitate, iar în țară intră multă miere contrafăcută, spune Fetea.

„Legat de calitatea mierii, România întotdeauna a avut produse de calitate și sperăm să nu ne «corupă» acești mari procesatori de miere, care de multe ori aduc altceva și nu miere în aceste țări. Noi an de an ridicăm această problemă a calității. Este de neînțeles cum România nu reușește să își protejeze măcar acest sector, dar această problemă o au toate sectoarele agricole, și nu numai din România, bănuiesc că această globalizare ne-a împins către această atitudine a comerțului, oricum și oricât. E păcat”, a transmis șeful ACA.

Reprezentantul crescătorilor de albine pledează pentru continuarea sprijinului financiar de la stat și de la Uniunea Europeană. „Suntem recunoscători ministrului agriculturii pentru că s-a zbătut să obțină un sprijin financiar, undeva la 5 euro pe familia de albine, bani pe care noi i-am consumat pe hrană, tratamente și acum recuperăm o parte, pentru că ei asigură poate nici 10% din totalul cheltuielilor anuale.”

„Această specie a devenit dependentă mai mult de factorul politic decât de natură, natura ne oferă cât poate și atunci vine și statul și ne mai sprijină, deși albina și apicultorul nu stau cu mâna întinsă spre Guvern. Sectorul a trăit, a supraviețuit, s-a dezvoltat foarte frumos în România fără sprijin de la stat, chiar dacă pe parcusul timpului, în fiecare epocă, chiar și în cea comunistă, a fost un sprijin financiar, fie că ne-au asigurat transport, ne dădeau zahăr gratuit, medicamente. Poate și de aceea s-a dezvoltat acest sector”, a comentat președintele ACA.

Cu toate acestea, ajutorul de minimis de 52 de milioane de lei, anunțat de ministrul Agriculturii pentru acest sector, este repartizat la un efectiv de 2,1 milioane de familii de albine, deși estimările asociației sunt de cel mult 1,9 milioane.

„Nu știm de unde este această creștere, 2,1 milioane de familii, așa le-a anunțat INS. Probabil că sunt undeva la 1,8-1,9 milioane și noi sperăm să crească, dar mie îmi e frică de altceva. Din toate datele statistice, România nu poate acoperi ca baza meliferă decât pentru un efectiv de 2,3, sub 2,5 milioane de familii de albine”, mai spune Fetea.

La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

În acest an, producția de miere va fi mai bună decât în 2020, fiind estimate undeva la 17.000-18.000 tone, dar totuși va fi un an modest față de cei în care se obțineau peste 30.000 tone de miere, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

„Există o ciclicitate a anilor buni apicoli, în sensul în care 2018 a fost un an deosebit de valoros, iar atunci România a figurat ca fiind cea mai mare producătoare de miere din Europa. De atunci a început declinul. Ciclicitatea se referă la faptul că, după un an valoros pentru apicultură, urmează trei-patru ani mai puțin buni, și se va ajunge poate la cinci ani”, a explicat el.

„Anul acesta, într-adevăr, este mai prolific comparativ cu 2020, producția medie este de 50-55% dintr-un an bun, în unele locuri chiar 60%, dar totuși va fi un an modest fața de o producție de 30.000-32.000 tone de miere într-un an bun. Estimările noastre pentru 2021 sunt undeva sub 20.000 tone, respectiv 17.000-18.000 tone de miere”, a declarat Ioan Fetea.

El a precizat că pentru apicultori este foarte greu să vândă și această mică producție de miere din cauza importurilor care vin din Ucraina, miere care de multe ori este adusă din China la prețuri derizorii.

Potrivit datelor statistice, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

Deși în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, și în aceste condiții România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele statistice arată că românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.