România încalcă directivele legate de apă și de habitate, avertizează Comisia Europeană
Comisia Europeană a notificat România cu privire la faptul că țara noastră continuă să încalce directivele legate de apă și de habitate, prin lipsa de acțiune în privința amenajărilor hidroenergetice care distrug ariile naturale montane protejate.
WWF România spune că țara noastră trebuie să își protejeze râurile montane și zonele naturale excepționale care le înconjoară, așa cum trebuie să învețe să aibă mai multă grijă de resursele de apă în general.
"Nu trebuie să ne mutilăm ultimele râuri cu debit liber, de dragul energiei - există soluții dovedite (eoliene, solare), care ne pot asigura necesarul energetic. Scrisoarea Comisiei confirmă și corectitudinea poziției noastre în raport cu procedurile superficiale de avizare ale amenajărilor hidroelectrice, care distrug râurile de munte ale României și furnizează cantități insignifiante de energie electrică", a spus ONG-ul.
Scrisoarea este una „suplimentară” și vine în urma mai multor angajamente asumate, dar neonorate de autoritățile române în ultimii opt ani, de la prima scrisoare de punere în întârziere.
„Autoritățile române și-au îndeplinit parțial angajamentele, dar nu au modificat autorizațiile și nu au pus în aplicare măsurile identificate pentru a remedia deteriorarea privind unul dintre corpurile de apă care a fost determinată anterior. Între timp, cel de-al treilea plan de gestionare a districtului hidrografic, adoptat recent, indică deteriorarea corpului de apă în cauză (Argeș izvor - intrare acumulare Vidraru și afluenții).
În plus, dovezile disponibile în urma studiilor și a monitorizării efectuate confirmă faptul că unele microhidrocentrale au fost autorizate fără nicio evaluare corespunzătoare prevăzută de Directiva privind habitatele. Având în vedere deteriorarea corpului de apă, este necesar să se remedieze situația cât mai curând posibil”, se arată în comunicatul Comisiei.
Comisia avertizează România că are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat. Dacă nici după acest pas România nu se va conforma cerințelor Comisiei, aceasta ar putea trimite cazul Curții de Justiție.
de Nick 18 Nov 2023 20:40
de Nick 18 Nov 2023 20:58
de Sabin 19 Nov 2023 14:43