România a interzis intrarea în țară a tuturor produselor de origine animală din Ucraina și Republica Moldova, după ce în cele două țări vecine au fost raportate cazuri de pestă porcină africană.

De asemenea, România a interzis și micul trafic de frontieră.

Interzicerea importului de orice produse de origine animală a fost aleasă deoarece există riscul, spre exemplu, ca "salamul din carne de vita să conțină și urme de carne de porc", potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care a făcut anunțul oficial, vineri, la Digi 24.

Cel mai ridicat risc de aducere a pestei porcine africane în România este prin porcii mistreți, risc pe care Achim Irimescu l-a evaluat la 70%.

În cazul în care intrarea pestei porcine africane în Romania se va produce, "toți porcii afectați vor fi uciși și incinerați, eventual îngropați în anumite condiții", a asigurat ministrul.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat încă de la finele lunii septembrie că pentru a preveni pătrunderea în țară a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusă interzicerea importului de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova și Ucraina.

Irimescu a punctat și atunci că vor fi luate măsuri privind controlul asupra migrației porcilor mistreți în zona de frontieră cu cele două state.

Primele două focare de pestă porcină africană au fost notificate de Republica Moldova la Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) joi, potrivit Asociația Română a Cărnii (ARC).

Focarul de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Mosana din raionul Dodușeni, în Republica Molodova, la 53 de kilometri de cel mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din județul Botoșani.

"Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populației aflate în nordul raionului Dondușeni, la mai puțin de 70 kilometri de frontiera cu România. În aceste condiții, este necesar ca atât fermierii, cât și producătorii de carne de porc, precum și unitățile care manipulează vânat sălbatic - în special aceia care își desfășoară activitatea în județele riverane cu Republica Moldova și Ucraina - să sporească vigilența și supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare - veterinare teritoriale", a anunțat ARC.

Apariția cazurilor de pestă porcină africană ar putea conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii și procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritățile statului trebuie să întreprindă toate demersurile incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România.

Pesta porcină africană (PPA) este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în țară s-ar înregistra pagube foarte mari.