După ce mai multe state din regiune au spus că vor limita exporturile pentru a-și asigura aprovizionarea cu alimente, ministrul agriculturii din România spune că România nu va lua, deocamdată, o măsură similară.

Potrivit evaluărilor Ministerului Agriculturii, nu există un risc să nu putem aproviziona populația, a spus ministrul Adrian Chesnoiu.

Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din Europa, a decis să introducă restricții la export pentru anumite produse agricole, în contextul invaziei rusești pe teritoriul său, iar mai multe state din regiune au anunțat că vor limita exporturile pentru a-și asigura necesarul intern.

„E vorba de Ungaria, Bulgaria și Serbia și trebuie să precizăm, încă de la început, că România nu este niciuna dintre aceste țări. Noi, în mod tradițional, suntem o țară care exportăm, pentru că producem mai mult decât consumăm în intern și lucrul acesta trebuie să fie foarte bine înțeles de toată lumea”, a spus Adrian Chesnoiu.

Și Bulgaria este unul dintre statele membre UE care exportă cereale, dar guvernul a anunțat că intenționează să-și majoreze rezervele de grâu și să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a-și asigura necesarul intern și pentru anul următor.

Producătorii spun că statul bulgar intenționează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri, și ar putea restricționa exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziții, transmite Agerpres.

Ungaria a interzis vineri toate exporturile de cereale din cauza creșterii prețurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, fiind responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și a semințelor oleaginoase.

Autoritățile române nu sunt pe moment îngrijorate, deși în urmă cu mai puțin de doi ani, în timpul stării de urgență din primăvara anului 2020, au blocat exporturile de cereale și alte produse agro-alimentare pentru o săptămână.

„Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii, nu există un risc să nu putem aproviziona populația. Evident că, pe măsură ce lucrurile evoluează sau involuează, necesită măsuri dedicate pentru a asigura populația României că are la dispoziție hrană și produse agroalimentare. Lucrurile acestea se analizează de foarte mult timp, pentru că noi am prevăzut să fim foarte conștienți de faptul că nu este prima criză - ea vine și se suprapune peste criza din energie, peste criza pandemică și toate aceste lucruri în ultimii doi ani au afectat agricultura României și agricultura tuturor statelor din Uniunea Europeană”, a spus luni ministrul Chesnoiu.

Fermierii susțin poziția ministrului agriculturii. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis că sprijină poziția oficială exprimată de ministrul agriculturii de a nu interveni pe piața cerealelor și a nu restricționa fluxurile comerciale ale României. „Prin exporturile sale de produse agricole, țara noastră este un furnizor important intra și extracomunitar de securitate alimentară, un rol pe care și l-a consolidat prin eforturi susținute de-a lungul ultimelor 15 ani”, a transmis organizația într-un comunicat de presă.

Asociația a amintit că România a avut în 2021 un an agricol foarte bun, cu recolte de peste 11 milioane tone de grâu și aproape 14 milioane tone de porumb. Consumul intern este de până la 4,5 milioane de tone de grâu și 7 milioane de tone de porumb, astfel că rămân cantități importnte disponibile pentru export.

„Până la sfârșitul anului agricol curent (adică până la 30 iunie), Rusia și Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piața globală 11 milioane tone de grâu și 15 milioane tone de porumb. Aceste cantități vor trebui substituite de alte țări producătoare care dispun de resurse de hrană - iar România poate contribui la ameliorarea situației aprovizionând popoare din alte părți ale lumii care trec printr-o amenințare fără precedent”, susține APPR.

În același timp, prețurile cerealelor pe piețele internaționale crește susținut de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Potrivit Agerpres, prețul grâului înregistra luni o creștere cu 7,2% la bursa de cereale de la Chicago, cel mai ridicat nivel din martie 2008, ajungând la 12,60 dolari per bushel. Săptămâna trecută, prețul grâului a înregistrat o creștere de peste 40%, deoarece conflictul militar a întrerupt livrările din Ucraina și Rusia.