România a fost inclusă pe lista oficială a statelor libere de pestă porcină clasică de către Organizația Internațională pentru Sănătate Animală (OIE), creând astfel premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terțe

Asociația Română a Cărnii a informat cu privire la decizia luată în cadrul Adunării Generale a Organizației Internaționale pentru Sănătate Animală (OIE), care se desfășoară în această săptămână la Paris. „ARC apreciază și felicită pe președintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, și echipa sa, pentru profesionalismul de care au dat dovadă în ultimii 10 ani, în a demonstra forurilor internaționale că România este o țară liberă de pestă porcină clasică", precizează asociația într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, recunoașterea oficială a României, ca țară liberă de pestă porcină clasică, este cu atât mai importantă cu cât în scurt timp devine operațional și Programul „Carne de porc din fermele românești”, pentru care ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis deja notificarea la Bruxelles.

Oficializarea României ca țară liberă de pestă porcină creează premisele ridicării restricțiilor privind exporturile de carne de porc pe piețe terțe, cum ar fi SUA, Canada, Mexic, Japonia si Coreea.

Informația a fost prezentată pe Facebook de către președintele PSD, Liviu Dragnea, al cărui fiu deține o fermă de porci, care, potrivit HotNews.ro, a beneficiat de ajutoare de stat și fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro în ultimii trei ani.

„Aseară, la Paris, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Joi vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din România!”, a scris liderul PSD pe Facebook.

„State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic și-au manifestat deja intenția de a începe negocierile bilaterale”, a precizat Dragnea.

În România, ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în județul Timiș, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificați peste 50.000 de porci.