România va primi un grant de 15,83 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru despăgubirile acordate în cazul pestei porcine africane în anul 2019.

Reprezentanți ai guvernului român au avut, săptămâna trecută, întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene și cu șefii serviciilor veterinare din statele membre pentru o informare la zi cu stadiul actual al focarelor de pestă porcină africană (PPA) la nivelul României, dar și un draft la noua strategie cu privire la noua abordare a planului de combatere și control al PPA, a spus luni președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Cel mai important lucru (..) am reușit să publicăm o decizie grant care prevede acordarea a 15,813 milioane de euro pentru România, în 2019, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despăgubirii în cazul pestei porcine africane, dar și a unei plăți de 50%, respectiv 6 milioane de euro pentru 2018 și 7,5 milioane de euro pentru 2019. Acești bani vor veni însă anul viitor”, a spus șeful ANSVSA, într-o conferință de presă.

El a precizat că au fost prezentate CE măsurile pe care le are în vedere pentru combaterea PPA, dificultățile cu care se confruntă autoritățile pentru gestionarea eficientă a bolii, dar și faptul că planul actual a fost asumat doar de ANSVSA.

„De acum încolo acest plan trebuie să fie un plan al României, în care toți factorii decizionali trebuie să fie implicați, respectiv fermierii, industria alimentară, Colegiul Medicilor Veterinari, Ministerul Mediului și Ministerul de Interne trebuie să fie semnatari și cu toții să ne asumăm acest plan ca să reușim să eradicăm această boală. Noua strategie este elaborată cu termene foarte clare, pe termene scurte, medii și lungi”, a adăugat Chioveanu.

Potrivit șefului ANSVSA, noua strategie pentru PPA va fi finalizată la sfârșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, după care ea va fi aprobată de Grupul Național de Experți și în funcție de bugetul alocat va fi avizată de Ministerul Agriculturii și "apoi toți ceilalți implicați în gestionarea și implementarea acestei noi strategii vor veni alături de noi".

Conform datelor din 17 decembrie prezentate de ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în prezent în România în 242 de localități din 26 de județe, cu un număr de 670 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și patru focare în exploatații de tip A), în alte 10 județe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, și până în prezent, au fost eliminați 542.459 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.412 de cazuri la mistreți.