Comisia Europeană urmează să anunțe în câteva zile câți bani va primi agricultura din UE după 2020. Cu atât mai mult, cum stă România la absorbția fondurilor pentru fermieri și dezvoltarea mediului rural în acest an?

EURACTIV România a pus finanțatori, beneficiari, fermieri și investitori în afaceri agricole în dialog cu reprezentanți ai autorităților, asociații de producători și consultanți, într-un eveniment în care s-au dezbătut cele mai arzătoare teme din agricultură.

În cadrul conferinței „Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC”, organizate cu sprijinul Comisiei Europene și cu sponsorizarea UniCredit Bank, s-a vorbit atât de viitoarea Politică Agricolă Comună, cât și de apelurile de proiecte lansate în prezent.

Oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au prezentat stadiile curente ale finanțărilor pentru fermieri și pentru dezvoltarea comunităților rurale, iar Mihail Dumitru, director general adjunct DG AGRI, a vorbit despre planurile Comisiei Europene de modernizare și simplificare a PAC.


Pentru a avea o viziune comună și a putea răspunde astfel mai bine provocărilor din domeniu, este nevoie de o strânsă comunicare între toate părțile implicate.

Cei peste 150 de participanți la conferința organizată de EURACTIV.ro au discutat pe larg despre oportunitățile de finanțare din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale.

Beneficiari și consultanți și-au împărtășit experiențele, iar subiecte precum asocierea agricultorilor sau educația în școlile cu profil agricol au suscitat discuții vii.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că va face mai multe pentru fermele zootehnice, după ce reprezentanții unor fermieri s-au plâns de dificultățile în obținerea sprijinului pentru animale și a anunțat planul de a încuraja creșterea animalelor pentru a reduce importurile de produse agro-alimentare, mai ales în contextul în care producțiile de cereale au crescut puternic în ultima perioadă.

 

Autoritățile europene încearcă acum să creioneze viitorul sectorului agricol din UE, dar până la stabilirea unei direcții clare la nivelul blocului comunitar, este nevoie de o mai bună coordonare a eforturilor locale pentru susținerea nivelului actual de investiții și continuarea implementării proiectelor fermierilor și mediului rural.

Fermierii și beneficiarii fondurilor din domeniu au aflat de la oficialii instituțiilor naționale, precum APIA sau AFIR, ce fonduri pot accesa în următoarea perioadă, în timp ce reprezentanții unor organizații non-guvernamentale au dezbătut cu beneficiarii teme precum asocierea în cooperative sau organizarea în Grupuri de Acțiune Locale (GAL).

Mihail Dumitru, director general adjunct al direcției DG AGRI din cadrul Comisiei Europene, a prezentat propunerile executivului UE privind schimbarea Politicii Agricole Comune.

„Pentru viitorul PAC ne orientăm către un nivel de ambiție crescut, vrem să îmbunătățim arhitectura de agro-mediu și trebuie să întărim legătura dintre PAC și alte politici, în special cele de mediu și climă”, a spus oficialul Comisiei.

Comisia Europeană va prezenta la începutul lunii mai propunerea de buget pentru viitorul cadru financiar multianual, post-2020. Această propunere va reprezenta un punct esențial în construcția viitoarei Politici Agricole, ce va determina succesul agriculturii europene în perioada 2021-2027.

Comisia Europeană va prezenta la începutul lunii mai propunerea de buget pentru viitorul cadru financiar multianual, post-2020. Această propunere va reprezenta un punct esențial în construcția viitoarei Politici Agricole, ce va determina succesul agriculturii europene în perioada 2021-2027.