Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria cer printr-o scrisoare transmisă vineri președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, măsuri împotriva distorsiunilor provocate de produsele agricole ucrainene, relatează Reuters.

Uniunea Europeană ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene dacă afluxul acestor produse, ce împinge în jos prețurile pe piețele UE, nu poate fi oprit prin alte mijloace, afirmă semnatarii scrisorii, relatează Reuters, citată de Agerpres.

După ce UE a suspendat taxele la import, contingentele și celelalte măsuri de apărare comercială aplicabile exporturilor ucrainene către blocul comunitar, ca măsură de sprijin pentru Ucraina și economia acesteia în contextul agresiunii ruse, amploarea pătrunderii produselor ucrainene, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, carne de pasăre și zahăr, este "fără precedent", notează în scrisoare cei cinci premieri.

Ucraina, unul dintre primii exportatori mondiali de cereale, și-a văzut porturile de la Marea Neagră blocate după lansarea invaziei ruse în februarie 2022 și a fost nevoită să găsească rute alternative pentru exportul cerealelor, prin Polonia și România. Însă, în urma blocajelor logistice, mari cantități de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au rămas pe piețele statelor central și est-europene, astfel că, prin scăderea prețurilor, au afectat fermierii locali.

În scrisoarea transmisă președintei Comisiei Europene, cei cinci premieri propun mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piață provocate de importurile ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse tarife și cote.

"Să sprijinim Ucraina, dar s-o facem în mod inteligent și, mai presus de orice, să punem interesele țării și ale fermierilor polonezi pe primul loc", a scris pe Twitter premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Printre măsurile propuse în scrisoarea preluată de Reuters de pe website-ul guvernului polonez, este sugerată o soluție comună între UE și Programul Alimentar Mondial, care să asigure că cerealele ucrainene exportate nu rămân pe piețele statelor UE.

De asemenea, șefii guvernelor celor cinci state central și est-europene reiterează că este nevoie de suplimentarea fondurilor pentru ajutorarea fermierilor afectați și de o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport pentru a ajuta astfel transportul bunurilor exportate din Ucraina.

Cei cinci premieri mai propun o revizuire a legislației privind exporturile agricole pentru reglementarea volumului și direcției afluxului de produse agricole.

Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de "măsuri comerciale autonome") aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Prelungirea suspendării taxelor vamale și a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor inițiative ale UE de susținere a economiei ucrainene, în special așa-numitele "drumuri de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Având însă în vedere creșterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieței interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la inițiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieței europene a produselor similare sau direct concurențiale.