Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia au trimis o scrisoare comună Comisiei Europene solicitând măsuri în ceea ce privește produsele agricole mai ieftine din Ucraina care afectează piețele lor de export.

Cele cinci state cer Uniunii Europene să impună taxe de import asupra cerealelor din Ucraina, invocând concurența neloială, a declarat, luni, ministrul Agriculturii din Ungaria, relatează CNBC, care citează Reuters.

Statele semnatare se numără printre cele șase țări membre ale UE care produc semnificativ mai mult grâu și porumb decât au nevoie, ceea ce este crucial pentru siguranța alimentară europeană și suveranitatea strategică a UE, au declarat miniștrii.

"Aceasta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze piețele statelor membre aflate la granița cu Ucraina, ajutându-le în același timp să-și valorifice întregul potențial de export", se arată în scrisoarea semnată de miniștri, printre care se află și ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy.

"Una dintre aceste (măsuri - n.r.) ar putea fi introducerea taxelor de import pentru cele mai sensibile produse agricole", se mai arată în scrisoare.

Dimensiunile mai mari ale fermelor din Ucraina duc la exporturi de cereale mai ieftine și asta pune presiune pe fermierii din UE, au declarat miniștrii.

Fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia "au suferit daune semnificative" de la momentul în care UE a suspendat cotele de import și taxele vamale pentru cerealele din Ucraina anul trecut, au spus aceștia.

Miniștrii solicită, de asemenea, Comisiei Europene să examineze într-un raport dacă ghidurile de producție ale Ucrainei sunt conforme cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului pentru Comerț al UE, Valdis Dombrovskis, și comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Exporturile de cereale au fost o sursă rară de tensiune între Kiev și vecinii săi din UE, deoarece Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene.