România pregătește legislație în privința standardelor duble ale produselor alimentare după un vot în Parlamentul European.

„Ştim foarte bine că dublul standard este o realitate şi nu este o ficţiune. Este o realitate pentru că a putut a fi constatat în mai multe ţări ale Uniunii Europene, în mod deosebit în ţările din partea de est”, a declarat Petre Daea, ministrul agriculturii, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a spus că a propus un amendament pentru completarea legislației europene care pune în spaţiul juridic acea prevedere prin care se interzice cu desăvârşire de către orice comerciant, indiferent unde se află el, să practice calitate dublă a produsului. „Cu alte cuvinte, în acelaşi lot să fie aceeaşi calitate, indiferent unde pleacă, că pleacă în Belgia, că pleacă în Germania, că pleacă în România, şi să se respecte întocmai. Măsurile coercitive pentru nerespectare sunt extrem de puternice, stabilindu-se în actul normativ amenzi care înseamnă cel puţin 4% din cifra de afaceri sau, dacă nu poţi să determini cifra de afaceri, să fie de cel puţin două milioane de euro”, a mai spus ministrul.

Mai multe investigații derulate în Europa de Est au relevat că unii producători comercializează, sub același brand și același ambalaj, produse de calitate diferită. O analiză similară a fost făcută inclusiv în România, dar statele din grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria) au fost cei mai vocali contestatari ai acestor practici, determinând Comisia Europeană să propună reguli pentru combaterea acestor standarde duble.

Directiva a fost negociată de Președinția română a Consiliului UE, spune eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, care susține că guvernul de la București a negociat „foarte prost” cu celelalte state membre.

„Rezultatul este că Directiva negociată la nivel european, adoptată formal de Parlamentul European miercuri, cuprinde mai multe excepții care permit mai departe producătorilor să practice dublul standard în anumite situații”, a scris Mureșan într-o postare pe Facebook.

În schimb, șeful PSD a susținut că europarlamentarii partidului s-au „bătut” în Parlamentul European pentru România. „Așa cum o să facem și noi în Parlament să dăm o lege ca să pedepsim orice firmă nemernică străină care - și chiar și românească - care își va permite să vândă în această țară produse care nu sunt de aceeași calitate ca și cea din Vest sau produse care nu corespund”, a spus Liviu Dragnea.

Dragnea a precizat că legislația autohtonă va stabili procedurile de aplicat în această situaţie, „inclusiv o amendă de 4% din cifra de afaceri pentru aceste firme, companii care procedează în felul ăsta”.

Este nevoie de o lege nouă?

Dragnea spune că românii nu trebuie să mănânce produse agro-alimentare mai proaste decât cele din Europa de Vest: „Noi suntem cobaii Europei? Noi suntem poporul pe care ei au hotărât să facă experimente? Copiii noștri trebuie să fie ghiftuiți cu legume și fructe ... practic sunt otrăvite dacă vorbim de chimicale”.

În schimb, multe dintre problemele semnalate pot fi rezolvate și fără noi legi. Daea a precizat că, pe plan naţional, există în acest sens două direcţii de acţiune, respectiv continuarea şi intensificarea controalelor şi programul de creştere a producţiei româneşti.

„Pe plan naţional avem două direcţii de acţiune. În primul rând acest control pe baza legilor pe care le avem. Continuăm controalele şi le intensificăm la toate produsele care sunt puse pe piaţă în România. În al doilea rând, avem acest program de creştere a producţiei şi de realizare a unor produse româneşti care sunt mult mai valoroase, în special produse din legumicultură şi fructe, produse pe care să le realizăm şi sa le punem în contrapartidă pe piaţă consumatorului, în aşa fel încât să descurajăm aceste produse din afara ţării, apreciind calitatea deosebită pe care le au produsele româneşti”, a spus ministrul agriculturii.

Întrebat despre proiectul de lege împotriva dublei calităţi a produselor, care să sancţioneze firmele ce comercializează produse de calitate mai slabă decât în ţările de origine, la care s-a referit Liviu Dragnea, ministrul a precizat că trebuie măsuri radicale şi că autorităţile din România au în vedere praguri ale amenzilor chiar mai mari de 4% din cifra de afaceri.

„Trebuie măsuri aspre, radicale, pentru că nu este posibil să tratezi diferit un consumator din România sau un consumator din altă parte, pe piaţa unică. Vom face precizările juridice necesare în aşa fel încât această posibilitate să nu existe în România şi să fim în egalitate cu fiecare cetăţean din UE pentru fiecare produs pe care îl punem pe masa consumatorului.(..) Amenda va fi minim 4%. Iar statul membru poate să ridice acest procent. Sigur că ne gândim la praguri cât mai mari pentru a descuraja o asemenea practică. Se poate mai mult. Se va stabili cât va fi acest procent. Dacă n-ai posibilitatea să ai acest procent, legiuitorul îţi dă posibilitatea să operezi cu amenzi de peste două milioane de euro. Iată că sunt soluţii să descurajăm o asemenea activitate”, a subliniat Daea.

Parlamentul European a adoptat miercuri noi reguli pentru protecția consumatorilor ce se referă atât la transparența comercianților online cât și la standardele duale de calitate. Directiva include și o precizare care cere Comisiei să evalueze în următorii doi ani dacă standardele duble de calitate trebuie adăugate pe lista practicilor comerciale interzise.

Directiva urmează să fie acum aprobată formal de Consiliu, care a dat deja un acord provizoriu asupra actului normativ, urmând ca apoi statele membre să transpună în legislația națională prevederile noile reguli europene.