Exportul de oi și capre vii, precum și exportul de carne de animale din speciile ovine și caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată se păstrează într-un ritm relativ constant, apreciază Ministerul Agriculturii.

Oficialii Ministerului Agriculturii estimează că România poate obține jumătate de miliarde de euro din exportul de oi și carne de oaie, potențialul de export fiind de circa 4,5 milioane de capete pe an. 

 

„În sectorul creșterii ovinelor, la rasele de carne și lapte, România a evoluat foarte bine în ultimii ani și dispune de calitatea căutată de țările arabe”

, a spus Achim Irimescu, ministrul agriculturii, în cadrul unei vizite oficiale a unor reprezentanți guvernamentali din Iordania.

„Îmi doresc să reușim să ducem la export cât mai mult, acesta fiind unul dintre obiectivele propuse pentru mandatul de ministru – deschiderea de noi piețe. Tocmai de aceea, sperăm prin vizita ministrului Agriculturii din Regatul Hașemit al Iordaniei să punem în contact direct producătorii și importatorii, reușind să creștem astfel eficiența din punct de vedere al producătorului”, a adăugat Irimescu.

România este principalul exportator de oi pe piața iordaniană, iar Iordania exportă legume și fructe pe piața românească și cele două guverne doresc consolidarea acestor activități, fapt pentru care se acordă o importanță deosebită relației dintre cele două țări, din punct de vedere al agriculturii.

După primele cinci luni din anul 2016, exporturile României către Iordania totalizează peste 550.000 capete și reprezintă 14,6% din exporturile către țări din afara Uniunii Europene și 5,8% din exporturile totale (UE și țări terțe) de produse agroalimentare ale României. Principalele produse exportate în Iordania în anul 2016 sunt: grâu, animale vii (ovine, caprine, bovine), carne (ovine, caprine, bovine), produse de brutărie, fructe proaspete (mere, pere, gutui), potrivit Ministerului Agriculturii.

Efectivele de ovine din România la 30 iunie 2016 înregistrează peste 15 milioane de capete, iar cele de caprine se ridică la 2,1 milioane de capete.

„Prin urmare, exportul de ovine vii, în baza unor acorduri de liber schimb în Iordania dar și pe piețele Irakului, Siriei, Arabiei Saudite, Palestinei, Egiptului, Turciei, ș.a. poate fi realizat prin proiectul „Mohammedia”. Prin participarea României la acest proiect se oferă posibilitatea de a fi promovate diferite rase de animale”, arată oficialii ministerului, într-un comunicat.

Încă din primăvară, ministrul Achim Irimescu spunea că sectorul ovin poate contribui cu jumătate de miliard de euro la exportul de produse agroalimentare românești, iar exportul de animale ar putea readuce balanța comerțului exterior cu produse alimentare pe plus. „Într-adevăr, anul trecut am ieșit pe minus cu aproape 100 de milioane de euro, după ce în anii 2013 și 2014 am avut o balanță pozitivă pentru că s-au exportat masiv cereale. Mi-aș dori să nu mai depindem de exportul de cereale și să mergem pe produse cu valoare adăugată foarte mare. Una este să exporți cereale cu 120-130 de euro pe tonă și alta carne cu 1.500-3.000 de euro pe tonă. Trebuie să facem eforturi cât mai mari să ieșim pe piețele internaționale", spunea Irimescu.

România a exportat anul trecut peste 15 milioane de tone de produse agroalimentare, în valoare de 5,73 miliarde de euro, în creștere cu 4,6% pe cantitate și cu 6% din punct de vedere valoric, comparativ cu anul 2014, însă a intrat din nou pe deficit, după doi ani în care a raportat excedent în comerțul internațional cu produse agroalimentare, deoarece importurile au fost ușor mai ridicate în 2015 față de anul precedent.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, importurile de alimente au fost de doar 8,5 milioane de tone, dar în sumă de 5,82 miliarde euro.

În 2014, România era al treilea crescător de ovine din Uniunea Europeană, după Marea Britanie și Spania.