Ambasada României în SUA anunță că salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor ajunge în Statele Unite.

Decizia vine după ce Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (Food Safety and Inspection Service - FSIS) din cadrul Departamentului de Stat a stabilit că legile, reglementările și sistemul de inspecție pentru siguranța alimentelor din România ating un nivel de protecție echivalent cu cel aplicat pe plan intern în SUA, restabilind astfel eligibilitatea României de a exporta produse din carne de porc provenite din unități românești certificate.

Prin intermediul Ambasadei României în SUA și a Ambasadei SUA în România, FSIS a trimis o adresă referitoare la restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii și produselor din carne de porc din România cu cel al SUA, în vederea exportului de produse din carne, conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România.

Comisia Europeană a aprobat, pe 19 februarie 2016, cererea de înregistrare depusă de autoritățile române de introducere a "Salamului de Sibiu" în cadrul produselor ce poartă denumirea de "Indicație Geografică Protejată" (IGP).

Cererea de înregistrare a fost depusă în luna noiembrie 2014 și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în data de 6 octombrie 2015.

Salamul de Sibiu este un blazon cu care producătorii se prezintă constant la târgurile naționale și internaționale, fiind întotdeauna primul produs solicitat spre degustare de către vizitatori, clienți, autorități și presă.