Fermierii îi acuză pe ministrul Petre Daea și șeful APIA că le-au promis o subvenție suplimentară de 23 de euro per hectar, din fonduri europene, dar sumele virate sunt mult mai mici, notează portalul Agroinfo.

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a alocat fermierilor europeni 433 de milioane de euro din rezerva de criză, care nu a fost utilizată în 2017. României i-au revenit aproape 16,5 milioane de euro ce urmu să fie plătiți până cel târziu în data de 15 octombrie 2018 fermierilor care au primit subvenții mai mari de 2.000 de euro.

Într-un comunicat din 12 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură anunța că va efectua plățile pentru mai multe scheme de plată, inclusiv „rambursarea sumelor aferente disciplinei financiare, respectiv sumele cuvenite României din fondul de criză, fiind procesate/autorizate un număr de 76.141 dosare cu suma totală de 75.501.749,49 lei, echivalentul a 16.451.931,77 euro”.

Cu alte cuvinte, peste 76.000 de fermieri erau anunțați că vor primi în total aproximativ 16,5 milioane de euro. Acest sprijin a fost anunțat prima dată de ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă susținută la finalul lunii august, când a spus că suma pe hectar va fi undeva în jur de 23 de euro.

De atunci, șeful APIA, Adrian Pintea, a confirmat de mai multe ori că vor fi plătiți acești bani, repetând suma de 23 de euro/hectar. „Așa cum am promis, fermierii vor fi autorizația la plată și vom plăti cei 23 de euro în termenul anunțat. Astăzi și mâine se efectuează aceste plăți”, declara Pintea, pentru Agrointeligența, chiar în 11 octombrie.

Dar fermierii s-au trezit în cont cu mult mai puțini bani decât se așteptau, notează Agroinfo, care prezintă și un algoritm complicat în baza căruia s-au făcut plățile. Astfel, bani suplimentari au primit și crescătorii de animale, care nu primesc subvenția în funcție de suprafața de teren deținută. „Comisia Europeană a stabilit că România a respectat disciplina financiară pentru 2017 și a venit cu o corecție. Deci, au corectat rata de ajustare. APIA Aparat Central a făcut un calcul cu noul procent al ratei de ajustare, aplicând și reducerea de ecocondiționalitate, s-a fixat un algoritm de calcul și s-a plătit diferența. Dar s-a plătit diferența față de plățile directe care depășesc 2.000 de euro”, au spus specialiștii APIA pentru Agroinfo.

„APIA Aparat Central a trimis fișierele de plată cu sumele pentru fiecare fermier, iar sumele diferă de la exploatație agricolă la exploatație agricolă. Nici într-un caz nu este 23 de euro, nici pe hectar și nici pe exploatație agricolă. Nu există nicio legătură cu 23 de euro. (s.n.) Sunt calculate după un algoritm stabilit de APIA Aparat Central”, au mai spus reprezentanții APIA, potrivit portalului citat.