Europa se confruntă cu un val de căldură care a afectat puternic culturile, atât pe fondul secetei persistente, cât și din cauza incendiilor de vegetație.

Seceta prelungită a provocat producătorilor europeni de legume cele mai mari probleme din ultimele patru decenii, potrivit Asociației Europene a Procesatorilor de Fructe și Legume (PROFEL), scrie EURACTIV.com.

Printre statele cele mai afectate se numără Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, dar și Ungaria sau Polonia.

Problemele puse de valul de căldură și de lipsa ploilor au afectat cel mai puternic producătorii de conserve și de legume congelate, deoarece pierderile de pe câmp s-au transferat în livrări reduse și neregulate de legume proaspete către fabricile de procesare.

Potrivit PROFEL, 2018 este al treilea an consecutiv în care sectorul legumelor are probleme cauzate de condițiile meteo, iar seceta din prezent vine după furtunile agresive din prima parte a sezonului.

Comisia intervine

Căldurile extreme au forțat o reacție a Comisiei Europene, care, pentru a contracara scăderea producţiei şi evitarea altor dificultăţi pentru fermiei, a decis să relaxeze anumite reglementări din domeniul agriculturii și să plătească sume mai mari în avans.

Fermierii vor putea acum să primească până la 70% din plata lor directă şi 85% din ajutorul pentru dezvoltare rurală la jumătatea lunii octombrie în loc de decembrie și vor putea, de asemenea, să utilizeze terenurile pe care în mod normal nu le-ar fi folosit pentru producţie pentru a-şi hrăni animalele - o derogare de la anumite cerințe de „înverzire” a sectorului agricol.

Comisia are în vedere și adoptarea unor derogări suplimentare privind înverzirea, în vederea acordării unei mai mari flexibilități agricultorilor pentru a produce furaje. Aceste măsuri vor fi deosebit de benefice pentru crescătorii de animale.

„Sunt foarte preocupat de aceste evoluţii climatice prelungite. Comisia, ca întotdeauna, este gata să-i sprijine pe agricultorii afectaţi”, a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Aceste derogări au atras însă critici din partea organizațiilor de protecție a mediului care spun că astfel de crize vor deveni mult mai dese.

„Cât timp guvernele și UE vor refuza să susțină metode agricole sustenabile, care nu amplifică schimbările climatice și sunt mai adaptate efectelor acestor schimbări, criza va fi noul normal”, a comentat Greenpeace.

România, afectată de ploile abundente

Dacă în vestul și nordul Europei, seceta a afectat puternic recoltele, România este la polul opus - agricultorii nu pot strânge recolta din cauza ploilor. 

Producţia de grâu a României ar putea scădea anul acesta cu cel puţin 20%, potrivit lui Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). „Scăderea producţiei ar putea fi chiar mai semnificativă, zi după zi acest procent creşte iar situaţia pe câmp se degradează. Ploile nu s-au oprit nici măcar o singură zi”, a spus Baciu, într-o declarație acordată Reuters.

La nivel european, producţia de grâu ar putea scădea la cel mai redus nivel din ultimii șase ani, din cauza condițiilor meteo extreme.

Și legumele din România au fost afectate de ploi. Presa locală a scris despre distrugerile provocate de precipitații plantațiilor de cartofi din județul Brașov.

Pe lângă cantităţile foarte mari de precipitaţii, un alt factor care a contribuit la distrugerea lor sau la diminuarea producţiei au fost bolile care, având condiţii extraordinare de dezvoltare, au devenit foarte agresive şi au produs pagube însemnate în cultura fasolei, a tomatelor, scrie Adevărul. „Fructele stau puţin mai bine, deşi şi aici agresivitatea bolilor a produs ceva pagube, cei-i drept mai puţin decât în celelalte sectoare”, a declarat Baciu, de la LAPAR. Potrivit lui, apariţia ploilor în aproape fiecare zi a determinat să nu poată aplica metode de combatere a bolilor sau, dacă a plouat încontinuu, ele nu şi-au făcut efectul.

Problemele de pe câmp se transferă, de obicei, foarte rapid în majorări de preț - în anii cu condiții meteo nefavorabile, prețurile alimentelor au crescut, pe fondul scăderii producției.