Sindicatul Europol a vorbit duminică seară, într-o postare pe Facebook, despre faptul că s-au făcut presiuni asupra polițiștilor să împiedice transportatorii și fermierii să blocheze traficul.

UPDATE

Șeful Poliției Române, Benone Marian Matei, a afirmat, luni, că se incită la violență pe grupurile de socializare, în contextul protestelor transportatorilor și fermierilor, iar anumite persoane îndeamnă oamenii să pună mâna pe lopeți și pe topoare pentru a-și face dreptate. El a adăugat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au lansat astfel de mesaje. De asemenea, el a mai transmis că dispozitivele de ordine publică au primit dispoziții clare de respectare a legii la aceste proteste și pentru a proteja populația, potrivit News.ro.

Șeful Poliției Române a oferit câteva exemple de incitare la violență care sunt transmise pe grupurile de socializare.

"Să vă dau câteva exemple transmise pe acele grupuri: «haideți să le luăm mașina de poliție pe sus și să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate», «Haideți să luăm topoarele și să mergem pe jos la Guvern» sau mesaje de genul «Bătaia este ruptă din rai», «Haideți să punem mâna pe lopeți și pe topoare și să ne facem dreptate». Este evident că aceste mesaje incită la violență și facem tot ce putem și desfășurăm activități specifice pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activităților noastre este unul preventiv și desfășurăm activități în conformitate cu legislația în vigoare”, a precizat șeful Poliției Române.

El a anunțat  că au fost deschise 24 de dosare penale pentru incitare la violență.

Șeful Jandarmeriei Române a afirmat că au fost efective de jandarmi la proteste în peste 27 de județe.

"Suntem în a șasea zi de la momentul la care au debutat protestele, marea lor majoritate nedeclarate în spațiul public. Am avut efective angrenate în peste 27 de județe, acolo unde protestatarii au decis, au ales să-și manifeste nemulțumirile în spațiul public. De asemenea, și în București, ocazie cu care au intervenit cu efectivele Jandarmeriei, conform competențelor legale, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. Lucrurile nu au fost întotdeauna la modul la care ne-am fi dorit din punct de vedere al dialogului și al negocierilor pe care le-am avut cu protestatarii, dar marea lor majoritate vă pot spune că au fost oameni cu care am avut parteneri de încredere în realizarea dezideratelor comune, atingerea scopului pe care și l-au propus, pe de-o parte, și menținerea climatului de ordine și siguranță publică, pe de altă parte”, a precizat oficialul Jandarmeriei Române.

Șeful Poliției Române a fost întrebat și despre acuzațiile Sindicatului Europol care a afirmat că polițiștii au fost fortați de superiori să spargă protestele prin acordarea de amenzi și prin blocarea drumurilor cu autospecialele.

"Pot să vă transmit că la acest moment dispozitivele au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva.  Respectarea legii nu este opțională și au fost emise dispoziții clare pentru a respecta legea și pentru a proteja populația”, a declarat șeful Poliției Române.

De asemenea, Benone Marian Matei s-a referit și la incidentul de la Constanța, când un polițist a îndreptat arma către o mașină.

"Acea armă era neletală și, după cum am văzut cu toții, a fost îndreptată către blocul motor al mașinii și nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecția cetățenilor și a polițiștilor. Nu mi se pare firesc ca un cetățean să forțeze un baraj”, a explicat șeful Poliției Române.

+++

Sindicatul Europol explică faptul că "zilele acestea am ajuns din nou într-una dintre cele mai penibile situații ca instituție".

"Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanțele militare ILEGALE și cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou <10 august>", se arată în postare.

Sindicaliștii au făcut acuzații grave la adresa "politicienilor".

"Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!", mai scrie sindicatul.

Ce mai spune Sindicatul Europol:

Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca.

Evident, toate aceste demersuri sub ,,îndrumările ” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă "împuterniciți” sau "desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție.

În cele două imagini aveți dovada celor afirmate mai sus. În prima poză avem extras dintr-o procedură a poliției rutiere unde se stipulează INTERDICȚIA de a bloca drumul public cu autospeciala de poliție. În a doua poză sunt îndemnurile adj insp șef de la IPJ CS, cel care în trecut amenința polițiștii care și-au permis să îi sancționeze pe cei care transportau lemne ilegal, însă, de această dată le cere subalternilor săi, să culeagă informații, să îi urmărească și să îi blocheze pe cei care vor să manifeste pașnic. Totul în numele partidului!

Le cerem polițiștilor/jandarmilor să refuze dispozițiile/ordinele ilegale și să nu facă compromisuri pentru a salva clasa politică și guvernanții de contactul cu realitatea din țară. Nu vă sacrificați pentru guvernanții care nu au dat doi bani pe drepturile voastre, chiar de curând, când s-a pus problema aplicării legii salarizării. Pentru cetățenii care critică și condamnă polițiștii pe care îi văd în stradă, să știți că nu sunt ei de vină, ci șefii lor care îi obligă la aceste gesturi. Iar celor care ne conduc le spunem JOS LABELE de pe structurile MAI. Poliția și Jandarmeria sunt în slujba cetățenilor, nu a celor care azi ocupă vremelnic funcții politice de conducere în instituțiile statului!


Reamintim că, de aproape o săptămână, transportatorii și fermierii protestează în toată țara și blochează orașe. Negocierile de până acum au eșuat, iar luni sunt programate noi discuții la Guvern.