Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni, la evenimentul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare (RetuRO SGR) că acesta va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel din Germania.

Ciolacu și-a început intervenția prin a spune că își amintește cum în copilărie "toate mingile de fotbal ni le luăm cu banii strânși de pe sticlele pe care le strângeam zile în șir toți copiii de la bloc".

"Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toți aderaserăm, conștient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate și sustenabilitate față de mediul înconjurător. Cred că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase și mă bucur că pot participa alături de dumneavoastră la evenimentul de inaugurare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societății RetuRO din Bonțida, județul Cluj. Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile, după cum spunea și prezentatorul, se va lansa Sistemul Garanție-Returnare în România. De aceea, cred că astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel național. Chiar nu mă feresc de cuvinte, cred că este un moment istoric, care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional", a spus Ciolacu.

El a adăugat că Guvernul actual, împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu în ultimii 30 de ani.

Ciolacu este de părere că lansarea SGR va așeza România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor.

"SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cum ați auzit, după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate. Reprezentăm, în același timp, o premieră globală: cel mai mare sistem de acest fel integrat și sperăm că va deveni un studiu de caz pentru guvernele din întreaga lume", a continuat premierul.

Ciolacu a povestit și că în Europa, în acest moment, 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane.

De asemenea, înființarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de locuri de muncă, până la sfârșitul anului viitor și vor stimula investiții similare în transport și reciclare, a mai spus Marcel Ciolacu, dând asigurări că Guvernul va continua să susțină cu toată forța astfel de inițiative inovatoare în protecția mediului și gestionare a ambalajelor.

+++

Ce este sistemul de garanție-returnare?

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, începe perioada de implementare a sistemului. Astfel, în 2024, ne propunem ca sistemul să fie funcțional, pe întreg teritoriul României, acesta reprezentând un instrument care ne va ajuta să contribuim la un mediu înconjurător mai curat.