Guvernul a adoptat un act normativ pentru stabilirea valorii ajutorului financiar pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi.

Scopul schemei este de a susține prețurile la un nivel rezonabil și a fost inițiată de Comisia Europeană în primăvara acestui an pentru a susține producătorii europeni afectați de pandemia de COVID-19.

Banii pentru depozitarea produselor provin integral de la bugetul UE prin Fondul European de Garantare Agricolă, iar măsura este susținută inițial prin bugetul național din sumele alocate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi.

Prin Hotărârea adoptată joi se acordă sprijinul financiar pentru cererile depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în perioada 7 mai-30 iunie 2020.

Valoarea totală a ajutorului financiar este de 64.719,97 lei, repartizată astfel:

-  47.018,96 lei pentru depozitarea privată a unei cantități de 178,16 tone brânzeturi;

- 15.866,86 lei pentru depozitarea privată a unei cantități de 37,51 tone unt;

- 1.834,15 lei pentru depozitarea privată a unei cantități de 22,5 tone lapte praf degresat.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este autoritatea competentă pentru implementarea ajutorului financiar, care urmează să fie plătit în termen de maxim trei luni de la încheierea perioadei contractuale de depozitare, a precizat Ministerul Agriculturii.