Majoritatea statelor membre UE au dat luni undă verde finală Legii pentru restaurarea naturii în timpul unei reuniuni a Consiliului de la Luxemburg, marcând ultimul pas pentru unul dintre cele mai controversate dosare ale Green Deal.

O schimbare de ultimă oră a poziției Austriei, anunțată duminică de ministra Mediului, Leonore Gewessler, a deschis calea pentru aprobarea finală.

Slovacia, care anterior și-a exprimat public îndoielile cu privire la propunere, a susținut și ea textul în timpul votului crucial, permițând ca legea să fie adoptată cu o majoritate restrânsă de 20 de țări reprezentând 66% din populația UE. Pragul de aprobare cu majoritate calificată în Consiliu este de 65%.

Țări precum Italia, Suedia și Finlanda s-au opus textului de mult timp. Ungaria și-a retras sprijinul în martie, chiar înainte de votul final. Polonia a indicat ulterior că nu va mai sprijini propunerea.

Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului ajunseseră la un acord asupra legislației în noiembrie anul trecut, după eforturi intense.

În Parlamentul European, legislația s-a confruntat cu o opoziție semnificativă din partea Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, care a invocat îngrijorări cu privire la impactul asupra sectorului agricol al UE, o opoziție alimentată ulterior de protestele agricole din acest an.

În pofida unei revolte de ultim moment a parlamentarilor de dreapta, Parlamentul European a aprobat textul de compromis în februarie, cu 329 de voturi pentru și 275 împotrivă.

Regulamentul va stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru refacerea a 20% din ecosistemele terestre și marine degradate ale UE până în 2030 și toate ecosistemele până în 2050.

Pentru a atinge aceste obiective, țările UE trebuie să restabilească cel puțin 30% din habitatele reglementate de lege aflate în stare proastă până în 2030 - cum ar fi pădurile, pajiștile, zonele umede, râurile și lacurile - și 90% până în 2050. Statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că aceste zone nu se deteriorează odată restaurate.

Cu toate acestea, textul final a fost modificat, fiind atenuate multe dintre cerințele pentru sectorul agricol, în special prin introducerea unei ”frâne de urgență”, astfel încât obiectivele care afectează agricultura să poată fi suspendate ”în circumstanțe excepționale” care amenință securitatea alimentară.

Legea va fi adoptată la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.