Consiliul UE a dat luni undă verde relaxării regulilor de mediu în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), reguli care se vor aplica până la finalul actualei PAC în 2027, în ciuda protestelor vocale din partea ONG-urilor.

Statele membre au aprobat principala reglementare a așa-numitului „pachet de simplificare” propus de Comisia Europeană la 15 martie, în urma unui val de proteste din partea fermierilor din întregul bloc comunitar.

Textul a primit un sprijin larg din partea delegațiilor statelor membre, doar Germania s-a abținut.

„Această revizuire direcționată a politicii agricole comune este un rezultat concret al eforturilor noastre de a reduce birocrația”, a declarat luni, într-un comunicat de presă, David Clarinval, ministrul belgian al agriculturii și actualul președinte al Consiliului AGRIFISH.

Pachetul, care include un regulament și un act delegat, acesta din urmă fiind deja aprobat de Consiliu și Parlamentul European – include modificări la șase dintre cele nouă standarde privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), pe care se bazează subvențiile agricole, cum ar fi permiterea mai multor derogări, precum rotația culturilor și regulile privind terenurile necultivate.

Statele membre vor avea mai multă flexibilitate în implementarea politicii, iar fermele mici vor fi scutite de controalele de conformitate.

Modificările vor fi în vigoare până la sfârșitul actualei perioade PAC în 2027, iar fermierii pot aplica retroactiv pentru a beneficia de ele în 2024.

Administrațiile naționale trebuie să stabilească modul în care măsurile vor funcționa în practică.

Potrivit comunicatului de presă, „timpul extrem de scurt” dintre propunerea Executivului UE și adoptarea ei oficială de către Consiliu reflectă angajamentul blocului de a aborda nemulțumirile din sectorul agricol.

În timp ce asociația fermierilor din UE COPA&COGECA a sărbătorit adoptarea rapidă a schimbărilor, grupările ecologiste au acuzat în mod repetat instituțiile UE că nu țin cont de principiile democratice în graba de a aproba pachetul.

„Votul de astăzi închide un capitol grăbit și prost gândit al reformei politicii agricole”, a spus Marilda Dhaskali de la BirdLife Europe, adăugând că relaxarea regulilor de mediu este un „țap ispășitor convenabil pentru provocările reale cu care se confruntă fermierii”.

Într-o scrisoare publicată luni, 140 de ONG-uri au condamnat ceea ce au numit o retragere „oportunistă” a politicilor ecologice ale UE pentru a obține sprijin politic înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

„Suntem îngroziți de faptul că atât de mulți politicieni din Europa amenință temelia vieții pe această planetă pentru a oferi soluții false la greutățile fermierilor”, se spune în scrisoare, adăugând că nu au fost luate măsuri pentru a aborda plângerile privind practicile comerciale neloiale și importurile de produse agricole mai ieftine din țări non-UE.