Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) a trimis o solicitare ministrului Agriculturii să crească subvențiile fermierilor care fac eforturi majore pentru sănătate și mediu, nefolosind pesticide, erbicide și antibiotice.

Pledând cauza micilor fermieri care fac agricultură sustenabilă, curată, prietenoasă cu mediul, Nicu Ștefănuță a trimis o solicitare în care îi cere ministrului Agriculturii să vină cu "soluții reale, nu doar să arate cu degetul către Uniunea Europeană, care trimite anual miliarde de euro în țară, să se asigure că ajung în mâinile celor care au nevoie".

El reamintește că Uniunea Europeană trimite anual miliarde de euro în România pentru a sprijini cu subvenții, plăți directe efectuate prin APIA sau bani pentru investiții agricole, iar Bucureștiul are mai multă flexibilitate în a decide cum poate împărți acești bani.

Conform Planului Strategic pentru noua politică agricolă comună a României, aproape 1,5 miliarde de euro vor fi utilizate pentru sprijin care este legat de producția de produse specifice plătite la hectar sau per animal (sprijin cuplat pentru venit).

Pentru o redistribuire mai echitabilă a sprijinului financiar, aproape un miliard de euro din pachetul de plăți directe va fi alocat fermelor mici și mijlocii de mai puțin de 50 de hectare. 

România alocă aproximativ 25% din pachetul pentru plăți directe schemelor ecologice reprezentând două miliarde de euro în stimulente acordate fermierilor care depășesc cerințele legale sau practicile obișnuite în ceea ce privește clima și mediul.

"Extrema dreaptă, din care face parte și AUR, au în program eliminarea subvențiilor agricole. Tot ei votează pentru toate pesticidele posibile, inclusiv neonicotinoide care omoară albine și care ne otrăvesc pe noi. Tot ei votează împotriva limitării subvențiilor pentru cei care iau peste 100.000 de euro subvenții. La toate 3, eu votez invers. Culmea ipocriziei, apoi tot ei merg acasă și deplâng soarta țăranului român. Apoi spun că ‘Europa ne otrăvește’. Știți cum sunt golanii? Te împing pe scări și apoi te întreabă ‘unde te grăbești’. Așa și ei. Nu votați ipocriți! Votați oameni care fac ceva pentru micii agricultori cu 3-4 hectare, care produc natural și au grijă de pământul și natura țării", a comentat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță pe rețelele de socializare.