„Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile” de cereale, plante tehnice sau floarea soarelui după declanșarea conflictului din Ucraina, susține ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, care asigură că sunt stocuri suficiente până la recoltare

„Nu s-a pus niciodată problema să oprim exporturile, pentru că noi, la Ministerul Agriculturii, încă dinainte de declanșarea războiului din Ucraina am început să monitorizăm stocurile dat fiind faptul că pe istoricul de export între luna ianuarie și luna iunie erau cantități mai mari de cereale exportate. Încă de atunci în fiecare marți și vom continua până la apariția noii recolte, în fiecare zi de marți, la ora 2:00 ( 14:00 n.r.), am întâlnire cu operatorii economici care fac comerț cu cereale și cu procesatorii din industria de morărit și panificație, cu cei care produc ulei de floarea soarelui sau procesează alte categorii de materii prime agricole. Stocurile României sunt suficiente până după noua recoltă atât în materie de cereale cât și de plante tehnice, oleaginoase și mă refer aici la floarea soarelui”, a spus miercuri Adrian Chesnoiu, la briefingul susținut la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, el a transmis că se află în discuții permanente cu procesatorii, astfel încât pe pachetul de 200 de milioane de euro din sprijinul pentru România „să profităm de oportunitatea care s-a ivit prin contextul actual de a procesa o cantitate mai mare din surplusul realizat de materie primă”.

„Vă dau un exemplu. România într-un an agricol bun cum a fost 2021 a produs 3 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum raportat la uleiul de floarea soarelui rafinat și consumat în România se asigură din procesarea a 1,2 milioane de tone de semințe de floarea soarelui, restul cantității se procesează și se exportă ca ulei brut sau rafinat. De cealaltă parte, o altă cantitate se procesează în țară prin condiționare și pregătirea semințelor pentru campania de însămânțare a anului viitor. Rămânem după acoperirea întregului necesar de consum cu aproximativ un milion de tone de semințe de floarea soarelui. Este o oportunitate pentru România să creștem capacitatea de procesare, să punem în legătură directă fermierul român cu procesatorul, astfel încât prin integrare în procesare să dăm valoare adăugată materiilor prime obținute în agricultura României. Și lucrul acesta îl vom face în perioada imediat următoare. Lucrăm la schema la ajutor de stat, va fi notificată și intrăm cu pachetul de sprijin pentru fermieri și procesatori pentru stimularea procesării în România”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.