Studiu: Peste 80% dintre români consideră sustenabilitatea și grija față de mediu o prioritate
Sustenabilitatea și grija față de mediu reprezintă un concept de importanță ridicată pentru 85% dintre români. În același timp, doar 7% cred că se fac suficiente lucruri în privința reciclării, iar 6 din 10 și-ar dori să facă mai mult decât acum.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de ROMPAP – Patronatul Industriei de Celuloză și Hârtie, în colaborare cu institutul de cercetare Ipsos România. Sondajul realizat în luna aprilie s-a desfășurat la nivel național și atrage atenția asupra unor aspecte interesante: peste 90% dintre români cunosc foarte bine sau destul de bine ce înseamnă reciclare, ambalaj reutilizabil, colectare selectivă sau poluare cu plastic. Pe de altă parte, 56% sunt de părere că se face prea puțin atunci când vine vorba de reciclare.
Sustenabilitate și reciclare: cine ar trebui să ia inițiativa?
6 din 10 respondenți afirmă că responsabilitatea în privința reciclării aparține fiecărui cetățean în parte, cu participarea primăriilor (55%), companiilor de salubritate (50%) și guvernului (47%). La polul opus, doar 26% dintre respondenți consideră școala ca având un rol important, prin informarea tinerelor generații cu privire la comportamentele corecte.
Soluții pentru ambalaje în exces
Întrebați despre impactul pe care anumite tipuri de ambalaj îl au asupra mediului, 78% dintre respondenți au afirmat că articolele din material plastic sunt mai poluante decât cele din hârtie/ carton. Înlocuirea ambalajelor din plastic cu variante biodegradabile reprezintă o soluție indicată de 34% dintre români, în timp ce 1 din 4 cred că soluția o reprezintă înlocuirea ambalajelor din plastic cu cele din hârtie sau carton.
La nivel personal, mai bine de jumătate dintre respondenți (52%) se declară foarte dispuși să renunțe la folosirea ambalajelor din plastic în favoarea unor opțiuni mai sustenabile precum cartonul sau hârtia. 45% dintre românii intervievați consideră că reciclarea hârtiei/cartonului este foarte importantă pentru ei.
Jumătate dintre participanții la studiu sunt de parere că ambalajele din hârtie/carton sunt la fel de atractive precum cele din plastic. Unu din doi consumatori declară că între două produse similare cu același preț, aleg mai degrabă ambalajele din hârtie/carton, în detrimentul celor din plastic.
Colectarea selectivă: acum și în viitor
Mai mult de jumătate dintre români sunt atenți la colectarea selectivă a deșeurilor. Plasticul este materialul cel mai des colectat (92%), urmat de sticlă (75%) și hârtie/carton (70%). Motivațiile din spatele acestui comportament sunt legate de reducerea poluării și a impactului negativ asupra mediului, responsabilitatea față de planetă și asigurarea unui viitor mai sustenabil pentru generațiile viitoare.
Principalele bariere pentru colectarea selectivă sunt generate de lipsa de acces la facilități corespunzătoare (48%), lipsa spațiului de depozitare în gospodărie (38%) sau convingerea că deșeurile sortate selectiv ajung în cele din urmă la groapa de gunoi (35%).
Ce ar putea crește și mai mult procentul materialelor care sunt recuperate de către cetățeni?
Cei mai mulți respondenți sunt de părere că este nevoie de facilități de colectare selectivă care să fie create la nivel național.
Un rol important ar reveni și companiilor de salubritate care, prin achiziția de mașini compartimentate, ar putea oferi garanția că deșeurile colectate selectiv nu ajung, amestecate, la groapa de gunoi. Nu în ultimul rând, campaniile de comunicare care pot să ofere informații complete și detaliate despre colectarea selectivă și procesul de reciclare al fiecărui material.
De asemenea, implicarea autorităților centrale și locale în inițierea unor programe distincte care să vizeze reciclarea cartoanelor ar putea contribui la generalizarea comportamentului sustenabil în rândul populației și ar sprijini România în atingerea țintelor agreate la nivel european.
Necesitatea unor campanii specifice apare cu atât mai pregnant cu cât 40% dintre participanții la studiu spun că nu au primit vreodată informații despre tipurile și starea materialelor/ambalajelor care sunt reciclabile, în zona în care locuiesc/muncesc/învață, iar 55% declară că ar dori să aibă mai multe informații cu privire la sustenabilitate, protejarea mediului și reciclare.
Comentarii