SUA au ajuns în situația în care sunt nevoite să importe grâu din Europa, după ce seceta a afectat culturile agricole, împingând în sus prețurile pe piața locală, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Cel puțin două nave încărcate cu grâu din Polonia au ajuns în Florida în acest an și multe alte livrări sunt așteptate în lunile următoare, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar care au dorit să își păstreze anonimatul. Sursele au precizat însă că traderul de produse agricole Andersons Inc. a livrat grâul din Polonia către o fabrică de făină a firmei Ardent Mills din Tampa, statul Florida.

Aceste rare importuri de grâu sunt o lovitură pentru SUA, care în ultimele decenii și-a pierdut importanța pe piața mondială a grâului în defavoarea Rusiei, care acum este cel mai mare exportator mondial. Seceta de anul trecut a afectat livrările de cereale pe râul Mississippi, astfel că a devenit mai scump să transporți cereale pe calea ferată. Vremea nefavorabilă înseamnă și că un număr record de fermieri americani ar putea să renunțe să mai cultive grâu, ceea ce ar face importurile mai profitabile.

"Este o rută comercială neobișnuită dar are o logică pentru că grâul american este scump", spune Miroslaw Marciniak, analist la firm InfoGrain din Varșovia. "Este mai ieftin pentru procesatorii americani de pe coasta de Est să livreze cereale din Europa decât să le transporte din Kansas", susține Miroslaw Marciniak.

Grâul american de iarnă, un soi utilizat la producția de pâine, se tranzacționează la o primă semnificativă față de grâul oferit de alți mari exportatori mondiali. În paralel, unele state din Europa de Est se confruntă cu un surplus de grâu, situație care recent a condus la impunerea de restricții față de importurile de grâu din Ucraina.

Directorul general de la Andersons, Pat Bowe, spune că importurile din Europa sunt logice având în vedere diferența de preț dar nu a dorit să comenteze dacă firma pe care o conduce a făcut astfel de tranzacții.

Datele furnizate de Uniunea Europeană arată că Polonia a exportat deja în sezonul 2022-23 aproximativ 79.000 de tone de grâu către SUA. Este posibil ca în viitor să vedem mai multe astfel de livrări din țările baltice spre SUA, având în vedere diferența de preț, a spus Marciniak.

Mai mulți ani de secetă în zona de câmpie a SUA și-au făcut efectul asupra renumitelor câmpuri de grâu ale Americii. Departamentul american al Agriculturii estimează că fermierii americani vor recolta în acest an doar 67% din suprafețele cultivate cu grâu, cel mai redus nivel de după 1917.