Statele Unite lucrează împreună cu România și Republica Moldova pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei pe Dunăre, în timp ce explorează rute alternative după ce Rusia s-a retras din inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.

"Noi căutăm să susținem rute alternative: în primul rând este vorba de ruta Dunării. Această rută... rămâne în limitele apelor teritoriale ale NATO. Deci este una foarte atractivă pentru noi, deoarece menține un coridor mai sigur," a declarat, miercuri, un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA, vorbind sub protecția anonimatului, potrivit Reuters.

"Această (rută - n.r.) are potențialul de a aduce o cantitate semnificativă, în teorie, vom încerca să dublăm cantitatea care trece prin această rută," a declarat oficialul.

Va avea loc o întâlnire în săptămânile următoare cu reprezentanții români și moldoveni pentru a discuta cum să maximizeze ruta Dunării, a afirmat oficialul.

Acordul privind cerealele, intermediat de Turcia și Națiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul sigur al cerealelor din porturile Mării Negre ale Ucrainei. Luna trecută, Moscova a ieșit din acord, acuzând Occidentul că împiedică exporturile proprii de cereale și îngrășăminte ale Rusiei.

Acordul avea ca scop ameliorarea unei crize alimentare globale și a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la ruperea acordului, prețurile cerealelor au crescut semnificativ, în timp ce forțele ruse au vizat porturile ucrainene cu rachete și drone.

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și de obicei livrează milioane de tone de alimente din porturile sale, Odesa și Mykolaiv, dar a trebuit să se bazeze pe porturile de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

Washingtonul lucrează și cu Turcia pentru a sprijini eforturile acesteia de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a adăugat oficialul.

"Nu suntem implicați direct în negocieri, dar echipele noastre colaborează îndeaproape cu ONU și cu turcii în sprijinul încercărilor de a-l relansa", a mai afirmat oficialul.

Turcia a căutat să convingă Rusia să se întoarcă la acordul privind cerealele, iar președintele Erdogan urmează să călătorească în curând în Rusia pentru a discuta acest subiect.