Supermarketurile, „încurajate” cu amenzi să vândă mai multe produse românești

Comisia de agricultură a Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege prin care marii comercianți trebuie să se asigure ca minimum 51% din oferta de carne, legume, fructe, lapte și produse de panificație să fie de la producători locali.
Hipermarketurile și supermarketurile vor fi obligate să pună pe rafturi produse din „lanțul scurt de aprovizionare”, adică locale și regionale, în proporție de 51%. În cazul în care nu respectă prevederile, magazinele riscă amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activității pe o perioadă de până la șase luni, scrie Hotnews.
Practic, comercianții cu cifră de afaceri sau active totale de peste două milioane de euro au obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse de lactate și de panificație, „să achiziționeze aceste produse în proprție de cel puțin 51%, volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, de aprovizionare, așa cum este definit de legislația în vigoare”, potrivit inițiativei legislative.
Prezent la dezbaterile comisiei, ministrul agriculturii Achim Irimescu a zis că susține proiectul de lege, în condițiile în care acesta încurajează prezența produselor românești în magazine.
, a spus Irimescu.„Susținem această lege, este foarte important să încurajăm prezența produselor românești în magazine. Acum, sigur, că e 51- 52 -50 - 49%, e o chestiune de nuanță. Foarte important este să încurajăm producătorii noștri, să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri”
De asemenea, legea, dacă va fi adoptată în această formă și de plen, va interzice retailerilor să solicite furnizorilor taxe și servicii pentru activitatea de comercializare sau să îi oprească pe producători să vândă aceleași mărfuri și altor comercianți la prețuri mici sau egale.
Conform amendamentelor depuse de către deputați, supermarketurile sau hypermarketurile nu vor putea obliga furnizorii să cumpere sau să vândă produse și servicii de la sau către un terț, informează Profit.ro.
De asemenea, va fi interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii. Decizia afectează cu precădere marile lanțuri de magazine, care, potrivit deputaților, percep furnizorilor sau producătorilor diferite taxe pentru servicii de prezentare pe raft sau listare a produselor acestora.
Producătorii agroalimentari consideră că o scădere a prețului la raft cu 5% ar fi posibilă după o eventuală reducere sau eliminare a taxelor impuse de retaileri producătorilor români pentru listarea în marile magazine.
Totuși, deputații au renunțat la o altă interdicție inclusă inițial în proiect, închiderea supermarketurilor la sfârșit de săptămână. „Nu închidem supermarketurile în weekend”, a declarat Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară a Camerei Deputaților.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de plenul Camerei Deputaților, for decizional.
„Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul și producătorul să nu fie afectați”, a spus Irimescu la dezbaterile din comisie.
Ce înseamnă „lanț scurt”
Potrivit proiectului legii, lanțul scurt de aprovizionare este un „lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional, precum și relații strânse între producători și comercianți”.
Guvernul urmează însă să stabilească prin hotărâre de guvern situațiile speciale în care nu se poate respecta procentul de 51%, de exemplu în lunile de iarnă când nu există legume și fructe proaspete sau în cazul unei situații excepționale în care nu se poate găsi suficientă carne proaspată.
„Putem să funcționăm pe acest lanț scurt, dar nu poți să gândești într-o lege toate variabilele care pot apărea și atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol privind aprovizionarea pe lanțul scurt”, a menționat Săpunaru.
de V 19 Apr 2016 17:34