Introducerea noilor tehnologii în sectorul agricol va aduce atât câștiguri financiare, cât și o îmbunătățire a protecției mediului, susține comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Potrivit prognozelor Uniunii Europene, emisiile poluante ale sectorului agricol vor coborî până în 2030 datorită tehnologiilor moderne care reduc consumul și cresc eficiența inputurilor agricole, precum îngrășămintele, scrie EurActiv.com.

Poluarea aerului provocată de agricultură se datorează în mare parte amoniacului emis de animale și de fertilizarea cu produse ușor volatile. În total, peste 90% din emisiile de amoniac ale UE sunt cauzate de agricultură, cea mai mare parte provenind din sectorul zootehnic.

Pentru a combate poluarea aerului, este nevoie de o abordare integrată, susține Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu.

Dar prognoza Comisiei Europene arată că emisiile de amoniac ale sectorului agricol din UE vor scădea cu 10% între 2008 și 2030, datorită dezvoltării de noi tehnologii. 

Chiar și fermierii sunt de acord că sectorul agricol trebuie să ia măsuri pentru reducerea emisiilor, iar agricultura de precizie este un pas semnificativ în această direcție.

Noile tehnologii precum cartografierea solului, inclusiv materia organică din sol vor ajuta la managementul acestei resurse, consideră Pekka Pesonen, secretar general al asociației femierilor europeni Copa Cogeca.

Win-win pentru mediu și fermieri

Ideea este că, spune Pesonen, tehnologia trebuie să lucreze atât în sprijinul fermierului, cât și să ajute mediul.

Noile tehnologii, în general, sunt o situație „win-win” pentru fermieri, atât în ceea ce privește veniturile acestora, cât și condițiile de mediu, susține comisarul pentru agricultură, Phil Hogan.

„Cred că avem exemple bune privind relația dintre tehnologii și mediu, legate de emisiile de amoniac și fosfor, calitatea apei, fertilitatea solului; trebuie să stabilim obiective pentru viitor și trebuie să măsurăm performanța, iar tehnologiile noi vor juca un rol foarte important”, a spus Hogan într-o declarație acordată EurActiv în marja unei conferințe de specialitate.

Discuțiile privind Politica Agricolă Comună post-2020 nu s-au finalizat și mai mulți stakeholderi, inclusiv Comisia, susțin că agricultura de precizie trebuie să dețină un rol de impact. Dar poziția agriculturii digitale în viitoarea PAC nu este încă suficient de clară.

Există deja echipamente care permit fermierilor să dozeze foarte precis nivelul de îngrășământ, care ar minimiza nevoia de a aplica o cantitate prea mare, ce afectează și costurile fermelor, dar și mediul.

Chiar și îngrășămintele organice pot beneficia de tehologii, dat fiind că nivelul de nutrienți variază în cazul bălegarului colectat de la diferite ferme. Dar tehnologiile pot monitoriza nivelul de azot din sol, iar fermierii pot interveni suplimentar, dacă este necesar.