După un an excelent pentru agricultura românească, așteptările pentru 2019 sunt și mai ridicate. Cum se văd din cabina mașinii de recoltat producțiile record, dar și dezvoltarea sectorului agricol autohton?

Anul 2018 a fost un an foarte bun pentru agricultura din România, care a venit după un alt sezon cu producții record, astfel că așteptările sunt mari și pentru acest an.

La sfârșitul sezonului de recoltare, echipa EURACTIV a fost la târgul INDAGRA pentru a lua pulsul producătorilor de echipamente și a vedea cum simt ei dezvoltarea pieței locale. Am aflat astfel că fermierii autohtoni sunt foarte interesați de cele mai noi tehnologii și în domeniul mecanizării agriculturii, iar achizițiile unor combine care se autoreglează pe câmp nu mai sunt de mult ceva neobișnuit pentru România.

Fermierii români, și cu ajutorul finanțărilor europene, au achiziționat echipamente sofisticate, care le oferă date în timp real, chiar în timpul culesului, despre calitatea produselor recoltate, ajutându-i să-și pregătească mai bine atât capacitățile de depozitare, cât și semănatul de anul viitor.


Mașinăriile foarte sofisticate sunt destinate în primul rând fermelor mari, dar și agricultorii care dețin exploatații de dimensiuni reduse sunt extrem de interesați.

„Sunt fermieri mici care vor în primul rând tehnologie”, a declarat Iulian Paraschiv, director comercial suport la Agroconcept Impex, dealer oficial New Holland în România.

Fermierii români sunt foarte deschiși să achiziționeze echipamente de ultimă generație, spune dealerul New Holland, pentru că sunt „din ce în ce mai puțini operatori bine pregătiți” și atunci își doresc să poată utiliza și verifica cu ușurință „ce face operatorul în câmp și vor din ce în ce mai multă tehnologie pentru că le face viața mult mai ușoară”.

Nu este de mirare astfel că, deși România este recunoscută pentru numărul mare al exploatațiilor agricole de subzistență, există și ferme foarte performante.

„Din foarte multe puncte de vedere, noi suntem peste mulți (în materie de productivitate)”, apreciază Radu Meșină, specialist produs pe partea de recoltare, IPSO Agricultură, importator John Deere.

Cei care fac agricultură de subzistență, vor rămâne la acest nivel, explică el, dar au început să apară în diferite zone ale țării asocieri, cooperative, „care nu sunt deloc de neglijat”. Fondurile europene sunt și pentru acestea, iar producătorii de echipamente au soluții pentru toate dimensiunile de exploatații agricole, a adăugat Radu Meșină.