Plenul Senatului a eliminat luni obligativitatea deținerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul pentru alte categorii.

Dacă proiectul în forma inițiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deținerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D. DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație, potrivit Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, mare parte a operațiunilor agricole mecanizate se realizează de către operatori care nu dețin permise pentru categoria corespunzătoare utilajelor agricole, dar care au carnet de conducere pentru alte categorii, activitatea agricolă fiind "grav afectată" de noua reglementare din Codul penal (art. 335), care stabilește ca infracțiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier cu un permis de o altă categorie.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.23, alin.(1) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, inițiată de un grup de senatori PNL și PSD, va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.